Her er en spændende ting jeg har lavet et par gange. En god afveksling.
Dyreragout med låg
Lav en god dyreragout. Put den i portionsskåle ( ildfaste ) og læg et låg af butterdej hen over. Pensl låget med pisket æggeblomme.Bag i ovnen til låget er gyldent ca. 15- 20 minutter. Serveres med en god, gratineret kartoffelmos, en rodfrugtepure, timianbagte løg eller bagte rodfrugter. Det vil også smage godt med brød og tyttebær.
Dyreragout:
2 dyrefileter eller hvis man kan få dyrebov
2 skiver røget bacon
2 skiver fersk flæsk
1 pastinak
2 gulerødder
1 porre
3 løg
4 kvste frisk timian
3 blade løvstikke
5 laurbær
3 hele fed hvidløg
15 hele skalotteløg
15 enebær
10 hele peberkorn
½ flaske hvidvin
1 bdt. bredbaldet persille
2 dl øl helst en porter eller anden mørk øl
andefedt, hvis man ikke har dette så svinefedt
200-250 gram blandede skovsvampe (kantareller, trompetsvampe, pigsvampe, løgbruskhat,
violet ametysthat, pærestøvbold, skørhat etc.) ell. alternativt markchampignon,
østershatte ell. tørrede opblødte svampe.
Gorgonzola
½ l piskefløde
Dyrekødet skæres ud i mundrette stykker.
I en stor gryde kommes andefedt, som kødet svitses i.
Nogle skiver af både fersk flæsk og røget flæsk skal ned i gryden.
Så kommer grøntsagerne i: gulerødder, porre og løg i mundrette stykker sammen med pastinak-rod i skiver, hele hvidløg, enebær, en dusk persille,
timian,laurbær, løvstikke og hele sorte peberkorn.
Der tilsættes vand og hvidvin.
Efter 30-35 min. tages grøntsagerne op og gemmes.
De kan f.eks. laves til grøntsagspuré.
Ragout´'en koger videre i ca. 3/4 time.
Nu fjerner man laurbær,enebær og de hele pebre.
I sovsen kommes en god portion piskefløde og nogle skiver gorgonzola samt et par sjatter øl ( smag det til )
Si sovsen for bær og peber.
Skær små skiver af gulerødder og pastinak, samt nogle håndfulde friske skovsvampe og kom ned i sovsen.
Det røgede og ferske flæsk hakkes og ned i sovsen med det. Den står og samler sig et øjeblik.