Ja, normalt.
Jeg var ledig i 2½ år og fik kun svar på en ud af 5, hvilket nok tilskrives min alder der dengang var over 55 år, jeg manglede aldeles ikke uddannelse eller erfaringer.
Det var lige efter krisens start, firmaer kunne få over 400 ansøgninger og satte sig ikke ned for at gennemlæse dem alle, de åbnede måske 50 og fandt 10 interessante personer som skulle indkaldes til samtale, resten blev smidt i papirkurven.
Den bedste måde er at sende ansøgning pr. mail og vedhæfte et CV, så er der større chance for et skriftligt svar omend det bliver et afslag.
Det værste er onlineformularer hvor man skal indtaste det der svarer til et CV med forskellige oplysninger, og så frasorterer firmaets computer gamle mennesker og mange som har en god uddannelse, men som lige mangler et bestemt modul indenfor IT eller et certifikat. Den HR eller anden person som skal kigge på de af computeren udvalgte kandidater ser så aldrig måske bedre kandidater hvor kemien kunne opstd en jobsamtale...........hvor så man ansatte en der manglede en enkelt kompetance som kunne indhentes efter ansættelsen.
Og så er der en gruppe som er under jobcentret og tvunget til at skrive ansøgninger, det ses mellem linierne at de ikke er særligt interesseret i visse typer jobs, derfor bruger arbejdsgiverne ikke databasen på Jobnet.dk (jobcentrets portal hvor alle ledige skal indlægge deres CV) særligt meget, men andre portaler såsom det store Ofir.dk ........... hvor de samme ledige lægge deres CV for at udvide chancerne.
En ret så stor del af jobåbningerne bliver også besat via uopfordrede jobansøgninger og folks netværk