Hvis testamentet er underskrevet for en notar, der har bekræftet testators habilitet, er det meget svært at få tilsidesat som ugyldigt, men der findes dog en enkelt trykt afgørelse fra Østre Landsret i 2000, hvor et notartestamente blev erklæret ugyldigt, selv om en notar havde attesteret testators habilitet.
UfR 2000.2365 ØLD: Den 87-årige frk. T havde d. 12.05.1997 for notaren i Helsinge oprettet et testamente, hvorefter hendes gode venners 4 børnebørn skulle være hendes universalarvinger. Testamentet var konciperet af advokat F, der var far til de 4 universalarvinger. T's faste advokat i Frederiksværk havde afslået at medvirke og lederen af plejehjemmet havde besluttet, at personalet ikke måtte medvirke til et vidnetestamente. T døde d. 25.05.1997. Det fandtes godtgjort, at T på grund af demens manglede evnen til fornuftsmæssigt at råde over sine ejendele, og testamentet skulle derfor tilsidesættes som ugyldigt, jfr. AL § 51. Dissens med hensyn til begrundelsen.
Er der tale om et vidnetestamente, er det langt lettere at få testamentet erklæret ugyldigt, da det da er de personer, der skal arve ifølge testamentet, der skal bevise, at testator var i stand til fornuftsmæssigt at råde over sine ejendele
Med venlig hilsen
Jørgen U Grønborg
www.familieadvokaten.dk