Kransekage
1 kg odense XX masse købes hos din bager eller spec. butik
500 g sukker
1 æggehvide ca
glasur:
æggehvider
flormelis sigtet
Kransekage konfekt.
1 kg ren rå marcipan
5 æggehvider
225 g flormelis
PYNT:
1 pakke chokoladeknapper (overtræk)
100 g blød nougat
Det hele æltes sammen i en gryde. Gryden sættes over ved meget svag varme og massen æltes samtidig, til den er lunken, endelig ikke varm. Massen puttes i en sprøjte og sættes i små kager på bagepapir. Bages i ovn ved 220c i 8-12 min. Må kun blive lysebrun. Afkøles på rist. Overtrækschokoladen smeltes sammen med nougat'en, det gi'r en extra lækker overtrækschokolade. Chokoladen smøres på bunden af kransekagerne. Når denne er størknet, sættes nødder m.m. på toppen, også med chokolade som "lim".
Massen og sukkeret æltes sammen æggehviden kommes i lidt af gangen, skal have konsistens som en bløb barner*v, må ikke være fedtet. Rulles ud og trykkes op i stænger, ved trykning dyppes fingrerne i koldt vand. Som ringe, 1 ring 13 cm næste 15 cm, 17 cm osv. Lav evt en top af en rundt fladt stykke som du kan sætte brudepar, konfirmant eller lav to ovale ens ringe som du bruge i toppen som ramme med et billede af "Hovedpersonen/personerene" rammerne "limmes" sammen med glasuren. Bages på bagepapir midt i ovnen ved 200-210 grader i ca 10 min. lav en prøvebagning, med et par stykker skal være lysebrun i toppen. Sprøjtes med æggehvide glasur (sigtet flormelis og æggehvide)
Kransekage.
1 kg kransekagemasse
1/4 kg flormelis
3-4 æggehvider
Æggehvideglasur:
1 æggehvide
150 g sigtet flormelis
Kransekagemassen lægges i en gryde og æltes med flormelis og æggehvider (det er lettest med hænderne). Gryden sættes over svag varme, og der arbejdes godt med dejen, medens den varmes netop så meget op, at man ikke brænder fingrene. Dejen bliver herved lind og er lettere at arbejde med. Under afkølingen bliver den fast igen, så den er nem at forme.
Æggehviden og flormelis røres sammen og sprøjtes gennem et pergamentkræmmerhus, hvor spidsen er klippet af. Først når glasuren er helt hård, kan kransekagen lægges sammen.
Hvordan får man faconen?
Man kan enten bruge kransekageforme eller klippe 7-9 ringe i papir eller tyndt karton. Den største kan være 18 cm i yderdiameter. Den næste en cm mindre, o.s.v.
TIDER OG TEMPERATUR
Bagepladen sættes i en stærkt opvarmet ovn - 225-250° C - og bages i ca. 7 min. til kransekagen er lysebrun. Ringene tages forsigtigt af bagepladen, når de er afkølet.
Håber dette kan bruges til lidt ?