Hej smokei
Du bekræfter min påstand. Hårbalsam smører de små skæl, som sidder tæt på et uldfiber (set i mikroskop) derved slipper de måske taget i hinanden og lader sig filtre lidt ud.
Jeg skal ikke komme med en lang belæring om uld - har lige solgt min bog om uld på QXL
, men det der får folk til at ødelægge deres uldtøj er - og rækkefølgen har ikke noget at sige i denne omgang, fordi jeg nævner i flæng.
1. for varmt vand i vaskemaskinen
2 forkert i det hele taget at vaske i vaskemaskinen. Det er kun superwash behandlet uld, der kan tåle turen i vaskemaskinen mange gange. Superwash behandlet uld har fået fibrene klistret ind til "grundstammen" ved hjælp af kunstharpiks. Så man kan faktisk sige at det har fået en gang plasticbehandling. Derved mister ulden ca. ½ delen af dens gode egenskaber, som den har i natura.
(Det er vist noget, der siger sig selv).
3. Uld tåler ikke chokket fra varmt til koldt vand. I gamle dage stod der altid at uld skulle vaskes i kuldslået vand. Som udlænding var det ikke nemt at finde ud af, hvad kuldslået betyder - men det er såmænd lunkent vand.
4. Noget uld - blandt andet merino tåler ikke gnubbebehandlingen i vaskemaskinen. Også en effekt, man udnytter bevidst ved at filte i vaskemaskinen ved 60 grader og med masser af sæbe.......
5. Blandingsfibre med 50 % uld - 50 % acryl kan som regel vaskes i maskinen ved 30 grader uden at det forandrer sig.
Det kan du få lov til at kigge på i min blog:
http://strikinge.blogspot.com/2007_03_01_archive.html
Du kan roligt regne med at jeg ved, hvad jeg skriver om.
Konklusion: Ikke alt uld skal/kan behandles på samme måde. Personligt vasker jeg altid dyrt uldtøj i hånden. Og håndstrik, som jeg har brugt ½ år om at strikke, behøver jeg ikke at ødelægge på 5 minutter, fordi jeg er for doven til håndvask.
Mange hilsner
Ingelein