Til eget brug har jeg lige sammensat denne liste - måske I også ville synes det var rart at læse med ?
(Nu kan jeg jo ikke skrive tips - derfor denne fremgangsmåde)
Hvis I kender flere krydderier vil jeg gerne høre om det.
Krydderier, der virker mod kræft - se listen
12. november 2008, 0:01
Se hvilke krydderier, du med fordel kan bruge i køkkenet, hvis du vil forebygge kræft.
Kilde:
http://www.bt.dk/article/20081112/NYHEDER/711100007/
1) Chili
Chili har i både amerikanske og engelske forsøg vist sig at kunne hæmme kræftcellers vækst og få dem til at destruere sig selv. Hele 80 procent af kræftcellerne begik i et af forsøgene selvmord, da mus med prostatakræft fik store mængder chili i deres daglige foder.
2) Hvidløg
Hvidløg er et gammel og velkendt middel mod mange sygdomme. Det lille løg er fyldt immunstyrkende stoffer og har ifølge ny forskning en direkte kræfthæmmende virkning. Et nyt amerikansk studie viser, at mænd , som spiste meget hvidløg, kunne nedsætte deres risiko for at blive ramt af prostatakræft med hele 50 procent.
TIPS: Spis gerne tre fed hvidløg om dagen. Rå eller knuste. Tyg det sammen med lidt æble. Det neutraliserer den stærke smag, så det er meget lettere at sluge. Tyg det evt. også sammen med lidt persille, der tage meget af den skarpe lugt. Ved madlavning skal hvidløget tilsættes til sidst for at bevare de gavnlige stoffer.
3 Persille
En 'antioxidant-bome'. Rig på c-vitaminer og betacarotener og andre mikronæringsstoffer, som beskytter mod kræft.
4) Timian
Flere studier peger på, at stoffet luteolin kan modvirke kræft. Urten er også et effektivt middel mod hoste, også kighoste.
TIPS: Drik det som te.
5) Anis
Forsøg tyder på en vis kræftforebyggende virkning af bla. stoffet anethol i urten.
TIPS: Krydring af orientalske retter, pastaretter, kylling o.a.
6) Karry
Karryen bekæmper ifølge flere forsøg cancer. Hvor meget, man bør spise, ved man ikke - men spis rigeligt karry og gurkemeje.
TIPS: Godt til krydring af bl.a. wokretter.
7) Basilikum
Flere laboratorie- og dyreforsøg viser, at bl.a. urtens indhold af ursolsyre hæmmer kræftceller. Også effektiv i forebyggelse af bl.a. forkølelse.
TIPS: Spis basilikum som krydderi i bl.a. italienske retter, saucer, marinader og dressinger.
8) Gurkemeje
Curcumin - det aktive stof, der giver gurkemeje den gule farve - har i nye undersøgelser alene og sammen med stoffet selen vist sig at have en tydelig kræfthæmmende virkning. Det hæmmer således dannelsen af blodkar i svulsten og dermed dens vækst. Især skal krydderiet have effekt på tyktarmskræft. Vi har i Danmark ikke tradition for at indtage meget gurkemeje. I Indien, hvor forbruget er stort, er der en markant lavere forekomst af kræft end her i Vesten.
9) Rosmarin
Rosmarin er med sit indhold af bl.a. ursolsyre en af naturens mest effektive antioxidanter. Det hæmmer kræftudviklingen, viser flere forsøg. Rosmarin har også vist sig at virke mod hukommelsessvigt og kan forebygge forkølelse.
TIPS: Rosmarin er godt til krydring af bl.a. salater ovnbagte kartofler og grillet kød.