Et strandareal vil altid være selvstændigt 'udmatrikuleret' - d.v.s. høre ind under et matrikelnummer eller have eget matrikkelnummer. Er der tale om 'tilvækst' til stranden, så er det blot et spørgsmål om en ændring af matriklen at få det tilvoksede ind under et matrikelnummer.
Når det har et matrikelnummer vil der også være noteret en ejer. Altså: Arealet
hører under et matrikkelnummer men
tilhører en person (eller et selskab). Har du et tinglyst skøde hvorefter arealet er ejet af dig, så er matrikkelnummeret noteret i tingbogen som dit og arealet kan ikke uden din accept ændres til at tilhøre en anden.
Ovenstående er det der hedder 'ejendomsret'. Det kan der ikke rokkes ved, men du har nok misforstået noget.
Så er der det der hedder
brugsret. Fx er der en utinglyst offentlig brugsret til alle til at færdes langs danske strande og tage ophold (dog ikke tæt ved bebyggelse) . Herudover kan der være et utal af tinglyste brugsrettigheder - fx om fælles badebro for hele bebyggelsen eller hvad ved jeg. Kun fantasien sætter grænser.
Om det er en fordel eller en ulempe at have ejendomsret over et strandareal må afhænge af forholdene. Udnyttelsen vil ofte være stærkt begrænset. Tilsvarende kan den offentlige ejendomsvurdering være lav eller nul, så ulemperne kan også være stærkt begrænsede.
Men der er altså ikke to der samtidig kan have ejendomsret over et areal, så noget har du misforstået.
(Undtagelser: Gadejord, ejendom opdelt i ejerlejligheder m.v.)