Hej Tulletine,
Øv en kedelig en - de tidl. udlejer virker ualmindelig usympatisk. Jvf. nedenstående, direkte kopieret fra lejeloven, har du bestemt ikke pligt til at genindtræde i lejekontrakten. Næ du har ret til det, hvis du vil - men det er jo noget ganske andet.
Når udlejer ikke har modsat sig afståelsen, så har han accepteret at en anden lejer er trådt i dit sted, og det er denne, der har alle forpligtelserne.
§ 74 a. Lejeren af lokaler, der udelukkende anvendes til andet end beboelse, har ret til at lade en anden lejer inden for samme branche fortsætte lejemålet på uændrede lejevilkår (afståelsesret), medmindre udlejeren har vægtige grunde, herunder den indtrædende lejers økonomi eller branchekendskab, til at modsætte sig dette.
Stk. 2. Den oprindelige lejer har ret til at genindtræde i lejemålet, såfremt lejemålet med den lejer, der er afstået til, er ophørt på grund af misligholdelse. Genindtrædelsesretten er dog betinget af, at den oprindelige lejer inden 14 dage efter udlejerens påkrav godtgør udlejeren alle dokumenterede omkostninger til dækning af lejerestancer, omkostninger ved udsættelse og udlejers øvrige udgifter i forbindelse med lejemålets ophør.
Stk. 3. Lejeren må dog ikke uden sin ægtefælles samtykke afstå lejemål om lokaler, hvortil ægtefællernes eller den anden ægtefælles virksomhed er knyttet. § 72, 2. og 3. pkt., finder tilsvarende anvendelse.
Her kommer lidt på mere almindeligt dansk.
En lejer har ret til at afstå lejemålet til en anden lejer, hvis det ikke af lejekontrakten fremgår, at lejer ikke har ret til afståelse. En afståelse er at lejer sætter en anden lejer i sit sted i den eksisterende lejeaftale.
[B]Afstående lejer udtræder således af lejeforholdet i forhold til udlejer og den nye lejer indtræder i hans sted i lejeforholdet i forhold til udlejer.[/B] Den nye lejer må kun drive den form fra virksomhed fra lejemålet, som er tilladt i lejeaftalen, medmindre udlejer (skriftligt) giver tilladelse til en udviddet eller en anden anvendelse.
Hvis lejer har ret til fremleje, afståelse eller bortforpagtning, skal han (skriftligt) orientere udlejer derom, inden fremlejetager eller ny lejer overtager lejemålet og inden forpagter begynder at drive virksomheden i lokalerne. Det er vigtigt, at alle forhold i forhold til udlejer er afklaret inden en anden begynder at bruge de lejede lokaler.
Jeg vil råde dig til at kontakte advokaten - ved godt det altid er lige rart, særligt ikke hvis han er uelskværdig. Men det kan jo tænkes, at du ikke har hørt videre, fordi advokaten godt ved, at den holder ikke i retten.
Selvom man i princippet har aftalefrihed i Danmark, kan altså ikke stille en lejer dårligere end loven foreskriver. Som lejer er du den lille, og loven er uformet det formål at beskytte den lille mod overgreb fra den grusomme udlejer.
Gi' advokaten en på frakken.