Det er altid lidt trist når der skæres hjørner og gives råd der medfører dårlig kvalitet. Specielt da dværgen (jeg går ud fra han ikke har besigtiget væggen In situ) ingen forudsætninger har for at vurderer vedhæftningsstyrken af den blanding han anbefaler. Jeg går ud fra at den erfarne murer der refereres til indledningsvis har større kendskab til den pågældene væg end dværgen.
Vedhæftningsstyrken er et mål for, hvor stor en kemisk eller mekanisk sammenkobling der er mellem to materialer, f.eks. mellem mørtel og væg.
Vedhæftningsstyrken er et vigtigt kvalitetsmål, når f.eks. et udført arbejde (fx. puds) skal bedømmes. Kvaliteten af det udførte arbejde kan have stor betydning for holdbarhed og levetid.
Med mindre den den nævnte væg er af mursten, stærkt basisk (fx. forkalket) og forvandet med kalkvand vil den lodrette vedhæftnigsstyrke være så ringe at pudset vil skalle af efter få år - med mindre der konstant er samme temperatur på begge sider af vægene og luftfugtigheden konstant holdes på et minumum på pudsesiden.
Underpudset påføres udelukkende af en grund - nemlig at opnå vedhæftningsstyrke. Hvad er så rationalet i at foreslå en løsning er ikke giver optimal vedhæftningsstyrke? I øvrigt er der nu ikke det store at spare med at udskifte fliselimen.
Og så igen du skal efterfølgende bruge finpuds hvis det er indendørs og sandkalk hvis det er udendør. Naturel eller indfarvet. Se fx. farvekatalog på
www.kulekalk.dk/indfavet%20kalk2.htm
eller et andet udmærket.