Ja så ... Endnu et trick spørgsmål.
Alt den luft som dykkeren trækker vejret i, har han jo haft med sig fra starten.
Og hver gang han har pustet ud flyder boblerne op til overfladen, hvor på dykker+grej bliver lettere og lettere indtil hans luftflasker er tomme
-----------------
Men serios nok; Du vil nu skelne i mellem vægten af dykkeren og vægten af "pivetøjet".
Først lidt realiteter.
Når man dykker fylder man sine trykflasker med forskellige blandinger af luftarter. Normalt bruger man den almindelig luft som er en 20-80 Ilt/Kvælstof (Nitrox) blanding ligsom det vi alle går og trækker i her på overfladen. Problemt er bare at ilt i denne blandingsforhold bliver "giftigt" for mennesker ved omkring 5 ato (= 6 atm) tryk hvilket svare til cirka 50 meter under vandet. For at kunne komme dybere ned bruger man en 5-95 Ilt/Helium (Heliox) blandnig hvor med man kan tale at komme ned til omkring de 235 meter før ilten igen bliver giftig. De ekstremeste blandingr er Ilt/Helium/Brint (Hydraliox) og Ilt/Kvælstof/Helium (Helinox) hvor maximums tryk på 560 ato er opnået (560 meterunder vandet).
Det hele har med ilts partialtryk som afgør hvor næmt det er for de rødeblodlegmer at optage ilt fra luften i lungerne og transportere det rundt i kroppen for at afgive det igen til de celler som trænger. Hvis partiel trykket overstiger 1,6bar kan ilt ikke give slip på de røde blodlegmer og kroppen bliver "iltforgiftet"(og falder de under 1,3bar kan ilt ikke hæfte sig på dem med iltkvælning.) 100% ren ilt er giftigt i sig selv allerede ved 7 meters vandtryk !
Når det så er skrevet ...
Det er helt korrekt at en dykkers blod (og resten af kropsvæskerne) opløser molekylerne fra luften ved stigende tryk på samme måde som man kommer brus i øl og sodavand. Det har at gøre med Boyles og Henry's love om difusion ved patieltryk og gastilstandsligningen for et lukket rumfang under tryk.
Når man fordobler trykket, fordobler man også antallet af luftmolekyler der skal til for at fylde den samme rumfang.
Trykket i en blanding af forskellige luftarter er summen af disse luftarters partitialtryk. (partitialtrykket er også dirkte proportionel med tryket.)
Hvor meget vejer så den luft i en dykkers lunger ? :
For almindelig tør luft er molmassen angivet til 28,96 gram per mol.
Ved brug af Avoccados formel findes massefylden som 1,293 gram per Liter ved 0 grader celcius og 1 atm tryk.
En normal voksen har omkring 5 Liter luft i lungerne
dvs. massen af en lungefuld almindelig tør luft under tryk findes ved 5 x 1,293 x 6 atm = 38,8 gram ved 50 meters dybde
Hvis din dykker vil længere ned og forblive i leve bruger han hydraliox med massefylde cirka 0,13 gram per Liter ved 0 grader 1 atm
dvs. massen af en lungefuld hydraliox under tryk findes ved 5 x 0,13 x 561 atm = 364,7 gram ved 560 meters dybde.
Hvad er så vægten af de luft molekyler i opløst kroppen ? :
En krop på 85 Kg har en cirka volumen på 80 Liter hvoraf cirka 70% er vand. Dvs 56 liter vand, resten faststof. Der opløses ikke luft molekyler i faststof.
Vand har massefylde på 1000 gram per liter. Vand kan ikke sammentrykkes og udvider sig kun ved temperatur (som er antaget konsatnt).
Antages vidre at hydraliox blandiningen er en ideal gas og at temperatur og rumfang er uændret og at der er øjebliklig mætningsligevægt med kroppens væsker, så må partieltryket af luft i kropens vand være samme som partialtryk i lungerne. Tryk er afledt af vægt (og overflade areal) og vægt er afledt af massefylde (og rumfang). Derfor tilnærmes :
luftens massefylde i forhold til kropsvæskes massefylde af det sammlet kropsvæskes vægt fås som
(0,13 * 561 atm ) / 1000 = 0,0729 g luft per liter kropsvæske
56 liter væske x 0,0729 gram per liter = 4,084 gram Hydraliox luft molekyler i kropen i alt ved 560 meters dybde.
Og det er ikke meget, men lidt har også ret.
Mvh, Ke'Fir, m.a.
FORBEHOLD !
Her er regnet med approximationer for værdier og tillempelser af formler med konsekvent oprundning. Så tallet er i virkligheden lidt mindre.
For Precis baggrundsmaterielle henvises til -
http://www.mindspring.com/~divegeek/primer.htm vedrørende gas beregnings formler gældende ved dykning
og til dykning generelt -
http://www.mindspring.com/~divegeek/home.htm