OK! lad os då tingene slået fast engang FOR ALLE!
Spørgsmål:
Er Multi-Level Marketing/Network Marketing lovligt?
Svar:
Det er som udgangspunkt lovligt at opbygge et net af forhandlere, som sælger varer og hverver nye forhandlere. I Danmark findes ingen særlig lovgivning om Multi Level Marketing, men som forhandler i sådanne selskaber skal man overholde blandt andet markedsføringsloven og de love, der regulerer salg til forbrugere (særligt købeloven og lov om visse forbrugeraftaler).
Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse er Multi Level Marketing dog ulovligt, hvis
omsætningen reelt er baseret på indskud (startgebyrer m.v.) fra forhandlerne, mens salg af varer er underordnet,
selskabet er uigennemskueligt, f.eks. ved at bonusoversigter og pligter/rettigheder ikke fremgår tydeligt,
der gives urigtige, vildledende eller urimeligt mangelfulde oplysninger om f.eks. indtjeningsmuligheder, varernes egenskaber eller prisbillighed
der rettes uanmodede personlige eller telefoniske henvendelser til forbrugere i strid med lov om forbrugeraftaler,
forhandlerkontrakten indeholder urimeligt byrdefulde vilkår, fx krav om mindstekøb, ansvarsfraskrivelser og konkurrenceklausuler.
Du bør kræve svar på følgende spørgsmål:
Hvad er det for et selskab, jeg har med at gøre? Hvordan er selskabets struktur? Hvem kan jeg kontakte?
Kræv at få alt forhandlermateriale på dansk, medmindre du er helt sikker på, at du forstår indholdet på det fremmede sprog. Husk at forhandlerkontrakten ikke er bindende, før du har underskrevet den, og at du ikke skal betale udgifter, som ikke fremgår af kontrakten. Undersøg hvem du indgår aftale med. Er det et selskab med kontor i Danmark eller et selskab placeret i udlandet, og hvad er selskabets adresse og telefonnummer.
Hvad får jeg for det startgebyr, som jeg skal betale? Er startgebyret pengene værd?
Typisk skal nye forhandlere købe en startpakke, som kan omfatte vareprøver, forhandlerhåndbog, brochurer og formularer samt et introduktionskursus i salgsteknikker mv. Startpakkens pris skal stå i forhold til indholdets værdi. Det er efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ulovligt, hvis det, som du køber, reelt alene er retten til at hverve nye forhandlere.
Er der en realistisk mulighed for at sælge varerne? Og hvordan er mine udsigter til at få provision? Hvor mange forhandlere skal jeg konkurrere med?
Brug din sunde fornuft; hvordan er efterspørgslen efter de produkter, du skal sælge, og hvor mange forhandlere kommer du til at konkurrere med i det salgsområde, som du har tænkt dig at dække?
Hvis nogen i din bekendtskabskreds også er forhandlere, har I måske fælles bekendte, som I vil komme til at konkurrere om at få som kunder. Beregn hvor mange varer, du skal sælge for at tjene f.eks. 1.000 kr. om måneden. Hvor mange kunder behøves for at nå en sådan indtjening, og hvor ofte skal de købe varerne? Kan varerne konkurrere pris- og kvalitetsmæssigt med lignende varer i detailhandelen? Hvad er dine muligheder for at udvide kundekredsen?
Forhold dig kritisk til de bonusprognoser, du bliver præsenteret for. Lad dig ikke forblænde af de (få) topindkomster, som angives i markedsføringsmaterialet. Få i stedet oplyst, hvilke provisioner, som gælder i starten, og hvad den gennemsnitlige indtjening er. Husk at nettet af forhandlere ikke kan udvides i det uendelige.
På et tidspunkt vil markedet for de varer, der sælges, blive mættet. Indtjeningen ved eget salg vil falde, og det vil blive vanskeligere at opnå bonus fra nyhvervede forhandleres salg.
Er jeg tvunget til at købe varer?
Vær opmærksom på, at det ikke kræves, at du køber flere varer, end du kan sælge. Du skal samtidig sikre dig, at det selskab, som du skal indgå forhandleraftalen med, køber dit varelager tilbage, hvis du vil opsige kontrakten.
Hvordan opsiger jeg forhandleraftalen, hvis jeg ikke længere ønsker at deltage?
I forhandlerkontrakten skal tages højde for, hvordan du som forhandler skal bære dig ad, hvis du ikke længere ønsker at være forhandler. Forhandleraftalen bør ikke være uopsigelig i en længere periode (formentlig ikke længere end 1 år), og forhandlerens opsigelsesvarsel må ikke være urimeligt langt (formentlig ikke over 3 måneder).
Hvad hvis der opstår uenighed?
Vær opmærksom på hvor og efter hvilket lands ret eventuelle tvister skal afgøres – ved domstolene i ind- eller udland, eller ved voldgift. Voldgiftssager er kostbare, og afgørelsen kan ikke indbringes for domstolene.
Forbrugerombudsmanden er generelt betænkelig over for Multi-level Marketingkoncepter, da de kan indebære overtrædelser af markedsføringslovens bestemmelser om god markedsføringsskik samt være i strid med forbudene mod utilbørlige markedsføringsmetoder og vildledende oplysninger.
Det må efter Forbrugerombudsmandens opfattelse især anses for betænkeligt, hvis konceptets opbygning er svært gennemskueligt, lægger op til anvendelse af påtrængende hvervemetoder, mangler rimelig afbalancering af parternes pligter og rettigheder eller indeholder urigtige, vildledende eller urimeligt mangelfulde oplysninger om blandt andet indtjeningsmuligheder.
Andre problemer er erfaringsmæssigt, at koncepterne nogle gange lægger op til en overtrædelse af forbrugeraftalelovens forbud mod uanmodet telefonisk eller personlig henvendelse til forbrugere samt næringslovens § 10, der forbyder salg af varer eller bestillingsoptagelse i private hjem.
Hilsen
Marc....
Hvis du påtænker at starte i et network marketingsfirma af nogen art kan du ringe på 28562488 såfremt du ønsker personlig rådgivning efter at have læst overstående. Held og Lykke med din forretning
|