/ Forside/ Karriere / Job / Ansættelse / Tip
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Ansættelse
#NavnPoint
Nordsted1 1570
ans 1029
smuller54 960
viskinge 730
alka 600
dova 512
JBS_Bonde 510
mogib 510
ampere 500
10  Kortoverv.. 380
Tips til jobsamtalen!!!
Picasso har modtaget 25 point for dette tip
Fra : Picasso
Vist : 1406 gange

Dato : 14-07-02 16:47

Tips til jobsamtalen

Når du har sendt din ansøgning, står du over for en ofte lang og lidt anspændt periode.

Brug den mellemliggende tid til forberedelse. Du kan blandt andet udnytte tiden til at finde yderligere informationer om firmaet. Forbered dig på, hvad du gerne vil vide om det firma, som du har søgt job hos, og som du ikke umiddelbart kan læse dig til andre steder. Hold dog fokus i din forberedelse på, hvad det er du selv gerne vil efterlade af indtryk. En god forberedelse hjælper dig til at være afslappet og åben i den tid, der følger.

Du må forvente at skulle til flere interviews i forbindelse med den søgte stilling, og også at skulle svare på det samme flere gange. I nogle sammenhænge vil der være flere interviewere tilstede samtidig. Går du videre i forløbet, må du også afse tid til at blive testet.

Ansættelsesinterviewet er en social situation, hvor to parter mødes til en samtale for at stille spørgsmål og få svar i forbindelse med et muligt ansættelsesforhold.

Intervieweren danner sig en opfattelse af ansøgerens:

-Personlige fremtoning
-Uddannelse og tidligere erfaring
-Almene begavelse
-Specielle evner
-Interesser og udviklingsmuligheder
-Karaktertræk
-Forventning til arbejdsmiljø
-Værdier/holdninger

For intervieweren er det vigtigt at konstatere, om ansøgeren svarer til det indtryk, den skriftlige henvendelse har givet. Samtalen er således en anledning til en nøjere bedømmelse af ansøgeren.

Som ansøger bør du have oplysning om:

-Virksomheden og dens miljø
-Stillingens ansvarsområder og arbejdsopgaver
-Samarbejdsforhold
-Udviklings- og avancementsmuligheder

For dig som ansøger er det vigtigt at give et godt og kompetent indtryk. Førstehåndsindtrykket skal være positivt og det skal fastholdes under hele samtalen.

En ansættelsessamtale rammer nogle faste elementer, som du i hvert fald skal forberede dig på at besvare. For alle elementer gælder det, at det er en fordel at have en kort oversigtsversion og en længere, mere uddybende version, som kan præsenteres helt eller delvist, afhængig af situationen.

Almindeligvis fortæller intervieweren om firmaet først - lyt opmærksomt og check informationer på din huskeliste. Noter stikord og forbered nogle relevante uddybende spørgsmål, helst positive der viser din interesse for firmaet - og at du har forberedt dig. Sørg for at vide, hvor lang tid intervieweren regner med, at I har til rådighed. Du kan disponere tiden herefter.

Din karriere
Træn dig selv i at beskrive dit levnedsforløb, ikke ved at læse højt fra dit personlige dataskema, men ved at sætte praktiske eksempler på, hvad du rent faktisk har gennemført i hidtidige jobs.

Dine planer
Redegør for dine ønsker om efteruddannelse, personlig udvikling og hvilken faglig eller anden særlig kompetence, som du vil besidde.

Afstem dine udsagn efter, hvad jobannoncen tilbyder og dine egne forventninger. Ellers kommer du let til at virke mere ambitiøs end hvad dine aktuelle evner og erfaringer berettiger til. Husk at forbinde mål med det udgangspunkt, du har.

Det du er god til, og det du er mindre god til
Du bør overveje, hvordan du vil fremhæve dine stærke sider. De stærke sider (og de svage) skal for at fremstå som dokumentation "pakkes" rigtigt ind: Brug her STAR-modellen (som egentlig er en interviewmetode):

Hvad var den arbejdsmæssige sammenhæng (Situation)

Hvad var opgaven (Task)

Hvad gjorde du (Action)

Hvad blev resultatet (Result)

Påklædning
Det er af betydning, hvordan du er klædt. Selv om det alene ikke afgør, om jobbet bliver dit, er det ikke uvæsentligt i forhold til førstehåndsindtrykket. En 'dårlig' start på interviewet kan kræve en større indsats at komme over, og den energi kunne bruges mere positivt til at fortælle om dig og dine kvalifikationer.

Firmaet
Tiden brugt på at søge oplysninger om firmaet kan komme dig til gode. Medbring eksempelvis kopi af firmadata fra firmaets web site eller Greens/Kompass. Det viser, at du sætter dig ind i tingene. Forbered relevante positive spørgsmål, som ikke fremgår af materialet – aldersfordelingen/virksomheden – specielle krav til resultater – investeringsplaner – produktudvikling – eksportmuligheder – osv.

Husk!Det er vigtigt at finde balancen mellem at stille relevante spørgsmål og ikke virke som eksaminator.

Selve stillingen
På basis af stillingsannoncen og muligvis fra din foretagne research, ved du givetvis allerede noget om jobbet og kulturen. Prøv at få koblet din egen person herpå. Analysér dig frem til, hvilke styrker - fagligt og personligt - du har i forhold til jobbet her, og øv dig i at redegøre for disse på den bedst mulige måde. Det er vigtigt, at du husker på, at analysen af jobbet er dit kvalificerede gæt, som du skal sikre dig er rigtigt fortolket i dialogen med intervieweren.

Løn
Du må selv sætte dig ind i lønrammen via diverse statistikker, markedspris, din alder og erfaring. Husk at kun den del af din karriere, der er relevant for firmaet, er lønindikerende. Samtidig må du vurdere din nuværende løn i forhold til det nye job. Spring på fx 20-25% er sjældne, så lad ikke dine forventninger stige for højt.

Om tid
Kom i god tid. Kør eventuelt forbi nogle dage før og noter dig transporttiden. Medbring altid - uanset om det er krævet eller ej - originale eksamensbeviser og anbefalinger samt et sæt kopier. Forevis originaler hvis det ønskes og tilbyd kopierne (man skal aldrig efterlade sine originale papirer).

Deltagerne i interviewet
Hav evt. en blok med og noter dig navne og stillingsbetegnelser. Hvis der er flere interviewere, find ud af hvem der fører ordet men også hvem, der bliver din nye chef. Det er ikke altid den samme!

Din adfærd
Undlad at ryge eller bruge tyggegummi. Har du tendens til at svede, så medbring lommetørklæde. Er du sløj, har du snue eller lignende, så meld klart ud med det fra starten, sygdom er hver mands herre!

Undgå for enhver pris at tage en lille opstrammer før et interview, det afsløres hver eneste gang.

Tal tydeligt og lad modparten indlede samtalen.

Men frem for alt - vær dig selv, vær ærlig, imødekommende og høflig.

Om karriere
Det sker, at intervieweren taler hele tiden, det er de nemmeste interviews at komme igennem. Valget blandt kandidaterne, bliver til gengæld ofte mere tilfældigt. Derfor er det vigtigt, at du kommer ind i billedet og skaber mulighed for at gøre rede for følgende:

Uddannelse/karriere (alder m.v.) i omvendt kronologisk rækkefølge og med cases, historier, eksempler fra praksis, der specielt dokumenterer, at du er en relevant person til jobbet.

Karriereindhold stærke/svage sider.

Dine mål med dig selv og din karriere.

Interviewteknik
Det er mest almindeligt, at også intervieweren har forberedt sig med spørgsmål - som kan være mere eller mindre standardiseret. Det vigtigste er, at du forsøger at svare så ærligt og beredvilligt som muligt. Det nytter ikke, at du forsøger dig med en stil, du ikke har, og som måske hverken passer til dig eller det job du søger.

Om samtalens afslutning
Et interview afrundes som regel med en passiar om fritidsinteresser, lidt mere uformelle oplysninger om jobbet, og måske hvad næste skridt er, og om virksomheden må tage referencer på dig (et godt tegn) osv.

Spørg om, hvad intervieweren mener om din profil i forhold til stillingen. Nævner han/hun enkelte svage punkter, har du lejlighed til kortfattet at redegøre for, hvorfor det ikke er tilfældet. Men undgå en diskussion.

Det er intervieweren, der styrer tidsforbruget, men vær opmærksom på afslutningssignaler. Undgå at trække dette tidspunkt ved at stille flere og flere spørgsmål. Det kan virke negativt (ubeslutsomt og tryghedssøgende) på intervieweren.

Har du supplerende spørgsmål, kommer der alligevel en ny runde, hvis du er den rette kandidat.

Som afslutning bør du tilkendegive, om du fortsat er interesseret i jobbet. Er du usikker, så undlad selv at komme ind på emnet, men vær forberedt på spørgsmålet.



 
 
Bedømmelse

Fra : netper


Dato : 15-07-02 13:05



Bedømmelse

Fra : pvlar


Dato : 16-07-02 09:46



Bedømmelse

Fra : pumbaa


Dato : 16-07-02 00:36



Bedømmelse

Fra : Nuserpigen


Dato : 16-07-02 02:03



Bedømmelse

Fra : Z


Dato : 16-07-02 10:31



Du har følgende muligheder
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke lave en bedømmelse til dette tip.

Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177558
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408924
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste