> Grunden til at æbler kan modne bananer er, at de udskiller stoffet
> ethylen. - det gør din fugtede klud typisk ikke :) - jeg ved faktisk ikke
> om pærer også virker/udskiller ethylen.
Så vidt jeg kan læse mig til, udskiller pærer ethylen, men jeg kan til
gengæld ikke finde noget om, at bananer er følsomme overfor ethylen. Derimod
anbefales det, at bananer opbevares ved 10 - 12 grader, så de 11 grader i
førnævnte køleskab, må da være perfekt. Sært at de bliver dårlige.
Jeg mindes i øvrigt en gammel tråd, der omhandlede ethylen. Lidt af denne er
gengivet nedenfor. Se også tråden selv; Langtidopbevaring af hvidløg fra d.
28/12 - 2007 kl. 19.23.
Lidt om ethylen (frit fra noget, der stod på TÆNKs hjemmeside engang):
"Nogle frugter afgiver stoffet ethylen, mens andre er følsomme over for
ethylen. Derfor er det ikke ligemeget, hvilke varer der placeres sammen.
Abrikos, fersken, blomme, æble, pære, tomat og avocado er f.eks.
ethylenproducerende. Hvis de ligger sammen med ethylenfølsomme varer, f.eks.
agurk, selleri, blomkål, gulerod og aubergine, bliver disse hurtigt slatne
og bløde. Mærkeligt nok er pærer og abrikoser både producerende og følsomme
over for ethylen, så de modner sig selv."
Og lidt mere (fra noget der engang stod på
www.vom.dk):
"Nogle grønsager og frugter udskiller luftarten ethylen, der medvirker
til deres modning. Ethylen udskilles i høj grad fra tomat, rød peberfrugt,
æble, pære, melon, nektarin, fersken, abrikos, vindrue, kiwi, citrus- og
bærfrugter. Når man opbevarer frugt køligt, kan man holde
ethylenproduktionen på et lavt niveau - og dermed sinke modningen. Nogle
frugter udskiller ethylen i en mængde, der kan give problemer, hvis flere
forskellige slags frugt eller grøntsager opbevares sammen. Det er derfor
bedst at opbevare grønsager og frugter indpakket hver for sig. Særligt
følsomme for ethylen er agurker, blomkål og gulerødder, som bliver bløde og
misfarvede. Avokado kan modnes ved at opbevaring sammen med frugter og
grøntsager, der udskiller ethylen, ligesom løg kan blive sødere."
Inger D.