> Takker. Jeg har prøvet lidt af hvert for at forlænge holdbarheden. Og
> pt.
> er min bedste erfaring, at smide dem i grøntsagskassen med andre
> grøntsager
> i bunden af køleskabet. Grøntsager stuvet sammen forlænger jo holdbarhed
> og det især hvis der er tomater i kassen.
Din sidste påstand undre mig en del, da tomater producerer ethylen, som
modner ethylenfølsomt frugt og grønt. Så her skal man nok lige tænke sig om,
før man vilkårligt fylder grøntsagsskuffen op. Hvis man er heldig at få et
godt match, der ikke påvirker hinanden med ethylen, vil jeg tro at
grøntsagerne i en fyldt grøntsagsskuffe holder sig længere p.g.a. en højere
fugtighed.
Her er lidt om det fra
http://www.taenk.dk/index.php?sid=2&cid=308&paid=5&scid=1870&1147529818 :
"Når frugt og grønt ligger sammen i en skål eller grøntsagsskuffe, kan
de påvirke hinandens modning.
Nogle afgiver nemlig stoffet ethylen, mens andre er følsomme over for
ethylen. Derfor er det ikke ligemeget, hvilke varer der placeres sammen.
Abrikos, fersken, blomme, æble, pære, tomat og avocado er f.eks.
ethylenproducerende. Hvis de ligger sammen med ethylenfølsomme varer, f.eks.
agurk, selleri, blomkål, gulerod og aubergine, bliver disse hurtigt slatne
og bløde. Mærkeligt nok er pærer og abrikoser både producerende og følsomme
over for ethylen, så de modner sig selv."
Og lidt mere fra
http://www.vom.dk/index.php?id=14&mid=395 :
"Nogle grønsager og frugter udskiller luftarten ethylen, der medvirker
til deres modning. Ethylen udskilles i høj grad fra tomat, rød peberfrugt,
æble, pære, melon, nektarin, fersken, abrikos, vindrue, kiwi, citrus- og
bærfrugter. Når man opbevarer frugt køligt, kan man holde
ethylenproduktionen på et lavt niveau - og dermed sinke modningen. Nogle
frugter udskiller ethylen i en mængde, der kan give problemer, hvis flere
forskellige slags frugt eller grøntsager opbevares sammen. Det er derfor
bedst at opbevare grønsager og frugter indpakket hver for sig. Særligt
følsomme for ethylen er agurker, blomkål og gulerødder, som bliver bløde og
misfarvede. Avokado kan modnes ved at opbevaring sammen med frugter og
grøntsager, der udskiller ethylen, ligesom løg kan blive sødere."
Jeg har i øvrigt selv gode erfaringer med modning af avokadoer, ved at
lægge dem i en pose med tomater.
Inger D.