Kære gruppe!
Eksperimenterede lidt i køkkenet her til aften. Målet var en chutney,
som kunne bruges til stærk ost. Jeg nåede frem til følgende, som jeg
fik lyst til at dele med jer med henblik på at få jeres feedback.
/Æblechutney med tahitivanilje og keralapeber/
En god alsidig chutney, som kan justeres krydringsmæssigt til at passe
til såvel forreter, hovedretter som desserter, er altid rar at have i
køle- eller svaleskabet. Sødet til foie gras, lettere stærk og med et
ekstra skud syre (+ evt. løg) til hoved-/kødretter og mere sukker til
desserter.
3 madæbler
1/3 stang god vanilje - fx Tahiti eller polynesisk
Sort peber (her Wynad, keralapeber; Penjapeber ville også være god,
tror jeg)
Muscovadosukker
Honning
Frugt-/vineddike, her sherryeddike
En knivspids salt
Evt. en anelse klaret smør
Evt. skalotteløg
Evt. lidt chili
Sukker og lidt honning karameliseres over svag varme i en tykbundet
gryde. Sherryeddike (eller frugteddike) tilsættes og koges ind. æbler
tilsættes i både eller tern - med en vis størrelse, så de ikke koger
ud. Kog kraftigt op og skru derefter ned. Tilsæt vanilje og sort peber
(evt. chili) og en anelse salt. Juster syre/sødmebalance-- kog færdig
(afhængig af æblesort fra 2-15 minutter). Tilsæt mod slutningen evt.
en anelse klaret smør.
Mvh.
Kasper Bergholt
--
http://www.bergholt.net (mad, vin, opskrifter).