Horatio Elmekvist Hanhjort skrev i
4670e977$0$90272$14726298@news.sunsite.dk dette:
> Hej
>
> Hvor længe kan en rødvin i en flaske holde sig, efter flasken er
> blevet åbnet?
> Hvor lang tid, hvis proppen er sat i igen?
> Hvor lang tid uden prop?
Det kan ingen svare på, med mindre man kender den konkrete vin.
Men stort set kan alt konsumvin sagtens stå et par dage eller tre, med
proppen på. Uden prop til næste dag.
Ikke så få bruger en gadget, hvor man kan pumpe luft ud. Jeg har deltaget i
et par blindtests og tilsyneladende virker stadset ikke bedre end en prop,
men systemet er vidt udbredt, så mange må jo tro på det. Pumpningen fjerner
noget af luften og dermed ilten i flasken. Men ved det opståede vakum vil
ógså de flygtige aromaer i vinen fordampe.
Nok så virkningsfuldt er nedkøling. Så i køleskabet med flasken. Det vil jeg
mene mere end fordobler holdbarheden. Den gode vinguru Robert Parker skulle
efter sigende ligefrem anbefale at man fryser slatten, hvorved den skulle
kunne holde i lang tid. Og så bruge en 5-6 timer på at tø den op, når man
vil drikke den. Burde egentligt testes.
Har man en god men meget ung vin, kan den nærmest forbedres ved at stå åben
et døgns tid eller to. Jo 'skarpere' den er des længere kan den alt andet
lige holde, hvorimod de mere saftevandsagtige (billig Merlot) ikke ret godt
kan tåle at blive gemt.
vh
Jan
--
Fotoamatør af Guds (u)nåde. | A: Der er altså også et liv uden for nettet!
PS: Knipserier kan findes på | B: Såååeh - har du et link?
http://jan.boegh.net/foto.htm
Billeder fra en dansk 'ørken'
http://jan.boegh.net/Album/Milen/index.html