|
| Hvordan finder jeg ud af om æg er for gaml~ Fra : Mads Thorning Peders~ |
Dato : 13-09-06 16:32 |
|
Hej ng
Jeg skal i morgen bruge en håndfuld æg, og jeg har nogle stående i
køleskabet. Problemet er bare, at jeg undtagelsesvis ikke har gemt
"datoetiketten", og jeg kan _absolut_ ikke huske præcis hvornår jeg købte
dem.
Jeg ved godt, at æg ikke koster alverden, men omvendt synes jeg heller ikke
at der er nogen grund til at smide dem ud hvis de stadigvæk er gode nok - og
så var det, at jeg kom til at tænke på, at jeg vist nok engang læste noget
om, at man ved at lægge æggene i vand kan se om de er friske. Det var vist
nok et eller andet med måden de lagde sig i vandet?!!
Nogen der kan hjælpe?
--
Mvh Mads
----
Fjern sletdette fra mailadressen ved besvarelse
| |
Klaus Alexander Seis~ (13-09-2006)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 13-09-06 17:08 |
|
Mads Thorning Pedersen skrev:
> Jeg ved godt, at æg ikke koster alverden, men omvendt synes jeg
> heller ikke at der er nogen grund til at smide dem ud hvis de
> stadigvæk er gode nok - og så var det, at jeg kom til at tænke
> på, at jeg vist nok engang læste noget om, at man ved at lægge
> æggene i vand kan se om de er friske. Det var vist nok et eller
> andet med måden de lagde sig i vandet?!!
Helt friske æg vil synke og lægge sig på siden på bunden. Halv-
friske (eller halvgamle, om man vil) æg vil stå lodret i vandet.
Gamle æg vil flyde og bør kasseres.
Se billeder af to førstnævnte kategorier:
http://recipehut.homestead.com/FreshEggTest.html
Mvh,
--
Klaus Alexander Seistrup
SubZeroNet, Copenhagen, Denmark
http://magnetic-ink.dk/
| |
Klaus Alexander Seis~ (13-09-2006)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 13-09-06 17:19 |
| | |
Mads Thorning Peders~ (13-09-2006)
| Kommentar Fra : Mads Thorning Peders~ |
Dato : 13-09-06 18:32 |
| | |
Emil (13-09-2006)
| Kommentar Fra : Emil |
Dato : 13-09-06 21:06 |
|
Klaus Alexander Seistrup wrote:
>Mads Thorning Pedersen skrev:
>> - og så var det, at jeg kom til at tænke
>> på, at jeg vist nok engang læste noget om, at man ved at lægge
>> æggene i vand kan se om de er friske. Det var vist nok et eller
>> andet med måden de lagde sig i vandet?!!
>
>Helt friske æg vil synke og lægge sig på siden på bunden. Halv-
>friske (eller halvgamle, om man vil) æg vil stå lodret i vandet.
>Gamle æg vil flyde og bør kasseres.
>
>Se billeder af to førstnævnte kategorier:
> http://recipehut.homestead.com/FreshEggTest.html
Billederne er gode nok.
Tidsangivelserne er forkerte.
Hvis "uger" erstattes med "måneder" passer det næsten.
Æg holder sig bedst ved en temperatur under 12 grader C., altså i
grøntsagsskuffen i køleskabet. Men 5 grader i køleskabet er også
OK!
m.v.h. Emil
| |
Aksel Pedersen (15-09-2006)
| Kommentar Fra : Aksel Pedersen |
Dato : 15-09-06 17:02 |
|
"Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse
news:4pjgg2hcgsgou6c871cqq3paha3vpq3m81@4ax.com...
>
> Æg holder sig bedst ved en temperatur under 12 grader C., altså i
> grøntsagsskuffen i køleskabet. Men 5 grader i køleskabet er også
> OK!
>
Alternativt kan man følge den gamle kinesiske tradition: Grav et hul i
jorden, anbring en masse æg i hullet, overhæld det hele med urin, dæk æggene
til med jord, som regelmæssigt gennemvandes med urin.
Efter 10 - 20 - 30 års "fermentering" graves æggene op og konsummeres.
Sadanne æg ser ret normale ud og smager udmærket. Man kan ogsaa bruge en
hurtigmetode, hvor der fermenteres en måneds tid med nitrater i stedet for
urin. Disse æg er helt sorte men smager i og for sig udmærket - måske lidt
"snerpende".
Venlig hilsen
Aksel
| |
Steen Jakobsen (15-09-2006)
| Kommentar Fra : Steen Jakobsen |
Dato : 15-09-06 18:36 |
|
"Aksel Pedersen" <akselp@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:5f90b$450acd8f$551828ea$3204@news.arrownet.dk...
>
>
> Alternativt kan man følge den gamle kinesiske tradition: Grav et hul i
> jorden, anbring en masse æg i hullet, overhæld det hele med urin, dæk
æggene
> til med jord, som regelmæssigt gennemvandes med urin.
> Efter 10 - 20 - 30 års "fermentering" graves æggene op og konsummeres.
> Sadanne æg ser ret normale ud og smager udmærket. Man kan ogsaa bruge en
> hurtigmetode, hvor der fermenteres en måneds tid med nitrater i stedet for
> urin. Disse æg er helt sorte men smager i og for sig udmærket - måske lidt
> "snerpende".
Ja kinerserne har en masse lækre traditioner. F.eks har jeg set en
specialbutik for svalereder i Jakarta Indonesien, og spist både vandmand og
søpølse restaurenter der. Lækkert :/)
Steen.
| |
Emilsen (15-09-2006)
| Kommentar Fra : Emilsen |
Dato : 15-09-06 22:49 |
|
Aksel Pedersen kom med følgende:
> Alternativt kan man følge den gamle kinesiske tradition: Grav
> et hul i jorden, anbring en masse æg i hullet, overhæld det
> hele med urin, dæk æggene til med jord, som regelmæssigt
> gennemvandes med urin.
> Efter 10 - 20 - 30 års "fermentering" graves æggene op og
> konsummeres. Sadanne æg ser ret normale ud og smager udmærket.
Selv om dine udsagn umiddelbart virker urealistiske, må jeg
medgive, at man også her i DK har langtidskonserveret friske æg.
I 1940érne var det almindeligt at konservere æg i læsket kalk
(eller lign.). Så det _kan_ altså lade sig gøre.
Det kunne være interessant, hvis nogen her selv har prøvet det,
og gerne vil dele ud af erfaringerne.
m.v.h. Emil
| |
Klaus Alexander Seis~ (16-09-2006)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 16-09-06 07:41 |
|
Emils skrev:
> I 1940érne var det almindeligt at konservere æg i læsket
> kalk (eller lign.). Så det _kan_ altså lade sig gøre.
Jeg er næsten sikker på at Madam Mangor har en opskrift med æg
som opbevares i vandglas.
Mvh,
--
Klaus Alexander Seistrup
SubZeroNet, Copenhagen, Denmark
http://magnetic-ink.dk/
| |
Emilsen (16-09-2006)
| Kommentar Fra : Emilsen |
Dato : 16-09-06 23:16 |
|
Klaus Alexander Seistrup forklarede den 16-09-2006:
> Jeg er næsten sikker på at Madam Mangor har en opskrift med æg
> som opbevares i vandglas.
Du (og Madam Mangor) har ganske ret: det var vamdglas, der blev
brugt til konserveringen.
Min forvirring skyldes, at da min farfar hentede æg fra
beholderen med æg i vandglas (ca. år 1950), så det ud, som om
det var kalk, der omsluttede æggene.
Tak for info,
m.v.h. Emil
| |
Steen Jakobsen (13-09-2006)
| Kommentar Fra : Steen Jakobsen |
Dato : 13-09-06 18:20 |
|
"Mads Thorning Pedersen" <cyklopaten@sletdette.mailme.dk> skrev i en
meddelelse news:45082481$0$917$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> Hej ng
>
> Jeg skal i morgen bruge en håndfuld æg, og jeg har nogle stående i
> køleskabet. Problemet er bare, at jeg undtagelsesvis ikke har gemt
> "datoetiketten", og jeg kan _absolut_ ikke huske præcis hvornår jeg købte
> dem.
>
> Jeg ved godt, at æg ikke koster alverden, men omvendt synes jeg heller
ikke
> at der er nogen grund til at smide dem ud hvis de stadigvæk er gode nok -
og
> så var det, at jeg kom til at tænke på, at jeg vist nok engang læste noget
> om, at man ved at lægge æggene i vand kan se om de er friske. Det var vist
> nok et eller andet med måden de lagde sig i vandet?!!
>
Det er nu nok ikke noget at bekymre sig alt for meget over. Jeg har i hele
mit liv ikke oplevet et eneste æg der var fordærvet. (47 år )
Dermimod har jeg da ofte oplevet at æg er halvgamle hvilket viser sig ved at
de løber mere ud end friske æg, og ved gamle æg går blommen i stykker når
man slår dem ud. Dette betyder dog ikke at de er fordærvede, slå dem ud i en
kop og lugt dem et ad gangen. Hvis de ikke lugter er de ok.
Noget helt andet som jeg ofte har tænkt på er om de æg vi køber virkeligt er
så friske som det påståes på datomærkningen?
Jeg har selv haft høns og de æg de lagde så da betydeligt mere friske ud
efter en to tre uger end de æg jeg køber i butikken. Faktisk kunne de holde
sig en to tre måneder i vinterperioden hvor man ikke fik friske æg.
Steen.
| |
Jette (14-09-2006)
| Kommentar Fra : Jette |
Dato : 14-09-06 07:28 |
|
> Det er nu nok ikke noget at bekymre sig alt for meget over. Jeg har i hele
> mit liv ikke oplevet et eneste æg der var fordærvet. (47 år )
> Noget helt andet som jeg ofte har tænkt på er om de æg vi køber virkeligt
> er
> så friske som det påståes på datomærkningen?
Jeg har tænkt det samme, for jeg har også høns og når man har prøvet at få
friske æg er
det utrolig svært at få Nettos skrabeæg ned.
> Jeg har selv haft høns og de æg de lagde så da betydeligt mere friske ud
> efter en to tre uger end de æg jeg køber i butikken. Faktisk kunne de
> holde
> sig en to tre måneder i vinterperioden hvor man ikke fik friske æg.
>
> Steen.
>
Jeg har dog aldrig prøvet mine egne æg når de var 2-3 måneder gamle. Dog
har jeg
fået fordærvede æg, men det er nok fordi de har ligget for længe uden for
køleskabet.
Og så har jeg slået æg ud, der har ligget i rugemaskinen i 3 uger.... det er
spændende!
Hilsen Jette
| |
Ruth Nielsen (15-09-2006)
| Kommentar Fra : Ruth Nielsen |
Dato : 15-09-06 12:34 |
|
"Jette" skrev i en meddelelse
> Og så har jeg slået æg ud, der har ligget i rugemaskinen i 3 uger....
det er
> spændende!
>
> Hilsen Jette
Gys ! Hvad kom der ud af det? Man "slår" vel ikke på et æg, hvor der
er en helt levende kylling i ? Eller hva' ?
Ruth
| |
|
|