/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Tiden før suppe-steg-is
Fra : Bo Warming


Dato : 16-03-06 23:41

Tiden før suppe-steg-is

Gastronomiens største tigerspring skete 1650-1800 hvor bonde-æde med
kødrigelighed holdt op at være overklassens middags-ideal, og
koloni-varer betød eksotiske fornyelser, frugter sødet med rørsukker,
kartofler, bananer, auberginer, de mange sydøstasiatiske stærke og
moderate krydderier og damedrikken te og herredrikken kaffe og
kakao/chokolade

Med solkongens Paris-taffel som ideal satte man alt i smuk symmetisk
opstilling på det pyntede middagsbord, og nogle åd det søde først,
nogle kødet, nogle suppen.

Is havde hos romerne være kejsermad især, men det blev så småt desert
for de mange rige.

Russisk "bessermachen" efter Napoleons fald betød fælles-excersitz mht
rækkefølge, først suppe, så kødret, så desert - og evt hors d'euvre og
aperitif allerførst og kaffe&cognac&likør allersidst. Nydelsen ved at
spise det samme samtidig opfandt russisk overklasse og er nu gængs
over hele verden, når man har råd til den overflødige luksus med mere
end een ret.

De ny blad Historie Illustreret Videnskab har artikel om dette



Inden 1600 var sule- og søbe-mad ofte spist med fingrene og af fælles
fad og kun med tyndt øl til



Ca 1800 fandt man i den sydfranske Aveyron-skov en teenager, der hele
sit liv havde løbet på alle fire og fundet nødder , smådyr og lignende
mad. Han var så lugtesans-brugende som en blind, og hans smag var kun
indrettet på, hvad havde været overlevelsesnødvendigt i skoven.

Forskerne fandt lugt uværdig og trænede ham til at kunne lide fin
fransk gastronomi, og intet tyder på, at han værdsatte det så meget,
som hvad han var vant til. Meget nyt blev han ved at reagere vredt på.

Nogle ny sanseindtryk, som han lærte at værdsætte, betød at hvad han
tidligere havde værdsat blev til smerte for ham, fordi det ny havde
besat pladsen på toppen af hitlisten.

Erfaringer med indiske vilde børn og et tysk er tilsvarende.



"Smag er indiskutabel" lyder mundheldet, som modsiges af denne
forskning - og modsiges af at tunge-smagen især vejleder positivt om
næringsværdi, og negativt om gift-fare/næringsfattigdom.



Mange er bekendt med at "Men lærer af dem, man holder af"(Goethe,
Grundtvig) og forældrenes smag bliver derfor kopieret - evt modsagt ,
idet man vil videre og leger med det modsatte

"Dont make it better, make it different" Amerikansk sarkasme.



Både naturfolks smag, de vilde børns smag og oldtids-menu viser, at
vort sind har kæmpe dynamik, der kommer indefra, og når noget
fremelskes, vil andet glide ud - og direkte hysteri, smerte, vrede kan
opstå når vaner og mønstre , der længe gav tilfredsstillelse,
bliver tvunget væk.



Intet er særligt helligt, smagfuldt, rigtigt, når bortses fra et
minimum af kulhydrat, protein, fedt, mineral, vitamin og vand. Tolerer
alt hos andre.



Vi er snobber og helt i hysteriets vold, selvom vi oplever os selv som
rigtige og andre som underlødige.



Bl.a. derfor er det trist at se "fryseskadet" kød udskældt, som om det
var usundt.

At straffe hvad ikke følger snobberi, er muslim-agtigt.



Og så skal jeg nok undlade at dvæle ved fremskridtspioneren Svend
Erik Mortensgaards site før han lavede www.mogensglistrup.dk, hvor han
omtalte indere, der drikker deres morgenurin hver dag med velbehag og
tro på gavn. Eller de mange dyr, der spiser egen afføring bl.a. vilde
kaniner og grønlandske slædehunde.



Suppe er godt at starte med, for den bliver kold. Og sådan søbemad er
billig, så maven skal fyldes med suppe og brød, førend hver
festdeltager tager en skive af det dyre kød. Desert/is kan man altid
klemme ned, og da husmødre elsker at se meget mad fortæret, så spises
det søde til sidst, hvor man egentlig er mæt.



Staten gør skade når den blander sig i mad. Kun alvorlige farer skal
Levnedsmiddelstyrelsen kontrollere om - ikke smiley-fnidder




 
 
Ebbe Hansen (17-03-2006)
Kommentar
Fra : Ebbe Hansen


Dato : 17-03-06 09:14

On Thu, 16 Mar 2006 23:40:36 +0100, "Bo Warming" <bwng@bwng.dk>
wrote:

>Tiden før suppe-steg-is

Du glemte fisk.
Suppe-Fisk-Steg og Is,
i hvertfald i min barndom på landet.
mvh Ebbe

Bo Warming (17-03-2006)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 17-03-06 23:12

"Ebbe Hansen" <ebbeh@mail1.stofanet.invalid> wrote in message
news:dmrk129crq8qlmnlbdodb84rs0v6094jd7@4ax.com...
> On Thu, 16 Mar 2006 23:40:36 +0100, "Bo Warming" <bwng@bwng.dk>
> wrote:
>
>>Tiden før suppe-steg-is
>
> Du glemte fisk.
> Suppe-Fisk-Steg og Is,
> i hvertfald i min barndom på landet.

Tilgengæld nævnte jeg indledende
aperitif + hors d'ouvre

og efterfølgende kage og kaffekognaclikør

De seneste år har jeg hørt festmusikanter til bryllupsbrug som
suppestegis-musikanter

Er der nogen rød tråd eller gennemgående princip i menu med mere end
suppe-fisk-steg-is - hvis man ser ti-punkts-menuer så tænker man på
buffet/det store kolde bord, -
- og det er da urimeligt at nogen skal vente på at de har spist færdig
af kaviartarteletten, der er deres livret, før end at servering af
næste ret kan glæde ham, der er til suppe og flute

Frihed er godt. Tvangsmenu er dumt og jeg synes ikke det er dårlig
bordskik at få smagsprøve fra sidemandens tallerken på en restaurant,
hvis man vil forske i andet end det man selv har bestilt.



Kent Oldhøj (17-03-2006)
Kommentar
Fra : Kent Oldhøj


Dato : 17-03-06 10:31

Den Thu, 16 Mar 2006 23:40:36 +0100, skrev Bo Warming :

> forældrenes smag bliver derfor kopieret - evt modsagt ,
> idet man vil videre og leger med det modsatte

Det er faktisk rigtigt. "Smag" er en del af opdragelsen. Når man kigger
på hvad forskellige folkeslag putter i munden med velbehagelig smasken,
så kan man ikke være i tvivl.

Undersøgelser peger på at f.eks. "dårlige lugte" trænes ubevidst ved at
vi siger "puuuuuha" når barnet f.eks. har skidt.

Jeg forstår din pointe, men i et industrialiseret og kapitaliseret
samfund er man desværre nødt til at opstille firkantede regler for etik
og moral. Derfor er der indført grænser for hvorlænge kød må fryses.
Herefter er det juridisk set uegnet til menneskeføde.

Industrialiseringen betyder også at kød sjældent fryses umiddelbart. Det
slagtes et sted og fryses et andet. Det har ganske betydelige
konsekvenser for køds holdbarhed også under indfrysning.

At vi er mange der godt ved at kød under de rigtige forhold sagtens kan
holde sig længere, ændrer ikke på at der er folk derude der ikke vil
tøve med at sælge kød der ikke har været opbevaret under de rigtige
forhold.

Reglerne skal således beskytte det store flertal mod det lille
mindretal.

--
Kent Oldhøj

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177501
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408527
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste