Jeg tror, at det Peter efterlyser er, hvad man i hvert fald i gamle dage
kaldte kalorimeterligningen. Den er som følger:
mv*sv*(tv - x ) = mk*sk*(x - tk), hvor mv er massen af det varme medie, mk
er massen af det kolde, sv varmekapaciteten (varmefylden) af det varme, sk
af det kolde, tv er temperaturen af det varme, tk af det kolde og endelig er
x blandingstemperaturen. Denne ligning tager ikke højde for energitab til
omgivelserne og skal derfor udføres i et kalorimeter, heraf navnet. Eks:
100 g messing på 100 grader anbringes i 50 g vand på 20 grader. Hvad bliver
temperatur af vand og messing. 100*0,4*(100-x)=50*4,2*(x-20), idet messings
varmekapacitet vist nok er 0,4 og vands er 4,2. Du skal nu finde x af
ligningen.
Det er klart, at hvis såvel det varme som det kolde medie er det samme
(f.eks. vand, som i dit spørgsmål), falde sv og sk væk i ligningen.
mvh
Per Andreasen
"Peter Stubkjær Spelling Østergård" <p_ostergaard@vip.cybercity.dk> skrev i
en meddelelse news:435804e5$0$78288$157c6196@dreader1.cybercity.dk...
> Hej
>
> Hvis man har 1 liter vand med temp. på 67 c og hælder det over i en spand
> der indeholder 1 liter vand på 50 c hvad bliver slut temp. ?
>
> Er der nogen der kan hjælpe mig med denne formel
>
|