/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Protein i yoghurt naturel.
Fra : Dooz


Dato : 28-08-05 14:32

Hvis jeg dræner yoghurt naturel, så jeg får en fastere tykkere version, er
proteinindholdet så større i hvad jeg har tilbage, i forhold til normal
yoghurt? Eller er proteinet i vallen som bliver skilt fra?
Eva



 
 
Peter Westh (28-08-2005)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 28-08-05 17:43

"Dooz" <dooz_nospam@city.dk> skrev i en meddelelse
news:desec6$rml$1@newsbin.cybercity.dk...
> Hvis jeg dræner yoghurt naturel, så jeg får en fastere tykkere version, er
> proteinindholdet så større i hvad jeg har tilbage, i forhold til normal
> yoghurt? Eller er proteinet i vallen som bliver skilt fra?

Du kan i det store og hele regne med, at kulhydraterne forsvinder med
vallen, medens det, der bliver tilbage, er fedtet og kulhydraterne.

/P



Jens Bruun (28-08-2005)
Kommentar
Fra : Jens Bruun


Dato : 28-08-05 17:49

"Peter Westh" <pwesth@fjern.hum.ku.dk> skrev i en meddelelse
news:4311e9a8$0$198$edfadb0f@dread11.news.tele.dk

> Du kan i det store og hele regne med, at kulhydraterne forsvinder med
> vallen, medens det, der bliver tilbage, er fedtet og kulhydraterne.

Om igen, Peter Westh.

--
-Jens B.
http://www.fotolog.dk - My photo diary (Last updated 8/23/05)
http://gallery.bruun.com/index.php?cat=10003 - My photo gallery



Dooz (28-08-2005)
Kommentar
Fra : Dooz


Dato : 28-08-05 18:33

> Du kan i det store og hele regne med, at kulhydraterne forsvinder med
> vallen, medens det, der bliver tilbage, er fedtet og kulhydraterne.
>
> /P
Eh, hvad?=)
Eva



JytteJ (28-08-2005)
Kommentar
Fra : JytteJ


Dato : 28-08-05 19:24


"Peter Westh" <pwesth@fjern.hum.ku.dk> skrev i en meddelelse
news:4311e9a8$0$198$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> "Dooz" <dooz_nospam@city.dk> skrev i en meddelelse
> news:desec6$rml$1@newsbin.cybercity.dk...
>> Hvis jeg dræner yoghurt naturel, så jeg får en fastere tykkere version,
>> er proteinindholdet så større i hvad jeg har tilbage, i forhold til
>> normal yoghurt? Eller er proteinet i vallen som bliver skilt fra?
>
> Du kan i det store og hele regne med, at kulhydraterne forsvinder med
> vallen, medens det, der bliver tilbage, er fedtet og kulhydraterne.

Æh... det er da vist ikke rigtigt. Hvis man laver norsk myseost f.eks. er
der kulhydrater i og det er fordi det er lavet af vallen som er taget fra.

JytteJ
>
> /P
>



Peter Westh (28-08-2005)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 28-08-05 20:45

"Peter Westh" <pwesth@fjern.hum.ku.dk> skrev i en meddelelse
news:4311e9a8$0$198$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> "Dooz" <dooz_nospam@city.dk> skrev i en meddelelse
> news:desec6$rml$1@newsbin.cybercity.dk...
>> Hvis jeg dræner yoghurt naturel, så jeg får en fastere tykkere version,
>> er proteinindholdet så større i hvad jeg har tilbage, i forhold til
>> normal yoghurt? Eller er proteinet i vallen som bliver skilt fra?
>
> Du kan i det store og hele regne med, at kulhydraterne forsvinder med
> vallen, medens det, der bliver tilbage, er fedtet og kulhydraterne.

Jeg synes egentlig det jeg skriver er klart nok, men flere er åenbart
uenige, så jeg prøver lige igen:

Når du sætter youghurt til afdrypning vil størstedelen af de kulhydrater,
der var i youghurten, havne i vallen. Medens størstedelen af proteinerne og
fedtet vil være blevet tilbage i den afdryppede youghurt. Hvilket så altså
betyder, at den afdryppede youghurt har et procentvis højere proteinindhold
og fedtindhold end den u-afdryppe youghurt.

Det er selvsagt svært at sætte tal på, medmindre man ved hvor meget
youghurten vejede før, og hvor meget den vejer efter afdrypning. Men hvis vi
nu siger at du sætter 500 gram youghurt med 3,5% fedt til afdrypning, og at
den efter afdrypning vejer 250 gram, så vil den afdryppede youghurt rundt
regnet have en fedtprocent på 7.

Det er nok ikke en helt præcis formel, men præcis nok vil jeg mene.

MVH

Peter




Q (28-08-2005)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 28-08-05 22:35


"Peter Westh" <pwesth@fjern.hum.ku.dk> skrev i en meddelelse
news:4312142f$0$191$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...

> Når du sætter youghurt til afdrypning vil størstedelen af de kulhydrater,
> der var i youghurten, havne i vallen. Medens størstedelen af proteinerne
og
> fedtet vil være blevet tilbage i den afdryppede youghurt. Hvilket så altså
> betyder, at den afdryppede youghurt har et procentvis højere
proteinindhold
> og fedtindhold end den u-afdryppe youghurt.
>
> Det er selvsagt svært at sætte tal på, medmindre man ved hvor meget
> youghurten vejede før, og hvor meget den vejer efter afdrypning. Men hvis
vi
> nu siger at du sætter 500 gram youghurt med 3,5% fedt til afdrypning, og
at
> den efter afdrypning vejer 250 gram, så vil den afdryppede youghurt rundt
> regnet have en fedtprocent på 7.
>
> Det er nok ikke en helt præcis formel, men præcis nok vil jeg mene.

Din beregning er formentlig rimeligt tæt på... Der vil være lidt tab til
vallen, men det er så forsvindende lidt at det næppe vil have indflydelse på
en evt. slankekur

Mht. protein gælder følgende:

Ca. 1/4 af de 3.5% protein er valleproteiner..
I de 500 g yoghurt har du altså 17.5 gram protein
Heraf fjerner du 250 gram valle indeholdende ( 250* 3.5/4 )/100 = 2.2 gram
protein..
Herefter har du 17.5 - 2.2 gram protein i dine 250 gram yoghurt, altså godt
6.1% protein..

Mht. mælkesukker/laktose:

Normalt har frisk usyrnet mælk omkring 4.6% laktose.. Et produkt som yoghurt
har formentlig omkring 3.5% laktose, som ikke er forbrugt i forb. med
syrningen..
Her kan du antage at du fjerner ca. halvdelen af laktosen sammen med vallen,
dvs. den endelige laktose% er uændret i forhold til det udrænede produkt

På større mejerier har man anlæg som kan skille mælken ad i flere
bestanddele, f.eks laktose, protein og fedt vha. filtrering, men det er ikke
noget man lige gør hjemme på køkkenbordet

/peter



Dooz (29-08-2005)
Kommentar
Fra : Dooz


Dato : 29-08-05 07:51

> Ca. 1/4 af de 3.5% protein er valleproteiner..
> I de 500 g yoghurt har du altså 17.5 gram protein
> Heraf fjerner du 250 gram valle indeholdende ( 250* 3.5/4 )/100 = 2.2
> gram
> protein..
> Herefter har du 17.5 - 2.2 gram protein i dine 250 gram yoghurt, altså
> godt
> 6.1% protein..
Godt så ! Det var det jeg ville vide, tak =)
Mit spørgsmål handlede om mad til bebs på 6 måneder. Må godt få yoghurt
naturel, og A38, men ikke ymer og cultura,p.g.a. for højt protein indhold.
Men yoghurt og A38 er TYNDT, og havde jo været smart hvis jeg kunne dræne
det, og give en fastere version, men den går jo så ikke )
Eva



Q (29-08-2005)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 29-08-05 15:01


"Dooz" <dooz_nospam@city.dk> skrev i en meddelelse
news:deub97$1lqb$1@newsbin.cybercity.dk...


> Godt så ! Det var det jeg ville vide, tak =)
> Mit spørgsmål handlede om mad til bebs på 6 måneder. Må godt få yoghurt
> naturel, og A38, men ikke ymer og cultura,p.g.a. for højt protein indhold.
> Men yoghurt og A38 er TYNDT, og havde jo været smart hvis jeg kunne dræne
> det, og give en fastere version, men den går jo så ikke )
> Eva

Tykmælk burde også være på listen over passende "foder"

Hvad med 38% Creme Fraiche ?

Problemet er at man ofte vælger at opkoncentrere proteinstofferne i de
syrnede produkter netop for at gøre dem mere tyktflydende ( lav pH + mange
proteiner = tyktflydende produkt )

Check evt. varedeklarationer på Arla.dk Selvom du evt. vælger at købe
produkterne fra andre mejerier kan du regne med at de er stortset ens, lige
bortset fra hvis du henter produkter hvor der specifikt nævnes at de er
lavet med Jersey mælk..

/peter



Jens Bruun (29-08-2005)
Kommentar
Fra : Jens Bruun


Dato : 29-08-05 06:44

"Peter Westh" <pwesth@fjern.hum.ku.dk> skrev i en meddelelse
news:4312142f$0$191$edfadb0f@dread11.news.tele.dk

>> Du kan i det store og hele regne med, at kulhydraterne forsvinder med
>> vallen, medens det, der bliver tilbage, er fedtet og kulhydraterne.
>
> Jeg synes egentlig det jeg skriver er klart nok, men flere er åenbart
> uenige, så jeg prøver lige igen:
>
> Når du sætter youghurt til afdrypning vil størstedelen af de
> kulhydrater, der var i youghurten, havne i vallen. Medens
> størstedelen af proteinerne og fedtet vil være blevet tilbage i den
> afdryppede youghurt.

Det var så heller ikke det, du skrev. Din første forklaring gav _ingen_
mening. Jeg har citeret den øverst. Læs den evt. langsomt.

Jeg var i tvivl om det var kulhydrater eller protein, der blev tilbage. Det
er jeg ikke med din nye forklaring.

--
-Jens B.
http://www.fotolog.dk - My photo diary (Last updated 8/23/05)
http://gallery.bruun.com/index.php?cat=10003 - My photo gallery



Peter Westh (29-08-2005)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 29-08-05 08:20

"Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4312a0ab$0$78284$157c6196@dreader1.cybercity.dk...
>>> Du kan i det store og hele regne med, at kulhydraterne forsvinder med
>>> vallen, medens det, der bliver tilbage, er fedtet og kulhydraterne.

Aha, jeg skrev "kulhydraterne" til sidst i stedet for "proteinerne", hvorfor
sagde I ikke bare det

Til Eva, prøv evt. at købe jerseyyoghurt, den er tykkere. Eller en passende
blanding af græsk youghurt med 0% og 10% fedt.

/P



Q (29-08-2005)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 29-08-05 14:50


"Peter Westh" <pwesth@fjern.hum.ku.dk> skrev i en meddelelse
news:4312b71e$0$169$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...


> Aha, jeg skrev "kulhydraterne" til sidst i stedet for "proteinerne",
hvorfor
> sagde I ikke bare det
>
> Til Eva, prøv evt. at købe jerseyyoghurt, den er tykkere. Eller en
passende
> blanding af græsk youghurt med 0% og 10% fedt.

Jerseymælk er karakteristisk ved at det netop har et højere indhold af fedt
og protein i forhold til "alm." mælk, så det er måske ikke den bedste ide
( aner intet om babyernæring, såeh.. ).. Græsk yoghurt - hmmm... er det ikke
allerede drænet eller er det bare usandsynligt fedt ?.. Check
proteinprocenten!..

/peter



Klaus Alexander Seis~ (30-08-2005)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 30-08-05 18:29

Q skrev:

> Græsk yoghurt - hmmm... er det ikke allerede drænet eller er det
> bare usandsynligt fedt ?.. Check proteinprocenten!..

På et bæger græsk jogurt i mit køleskab står der:

   Protein: 4,8 g
   Kulhydrat: 3,5 g
   Fedt: 10,0 g

(pr. 100 g, forstås.)

Mvh,

--
Klaus Alexander Seistrup
Copenhagen, Denmark
http://streetkids.dk/

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177553
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408849
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste