| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Vildt-kød kontra tam-kød Fra : Bo Warming | 
  Dato :  04-06-05 16:22 |  
  |   
            Vildt-kød kontra tam-kød
 
 Tor Nørretranders ny bog "Menneskeføde" hævder at der var sundhedsfordel ved 
 den kost som stenaldermanden levede af, og som vi "naturligt" er skabt til. 
 Stalddyr får ikke samme ideelle betingelser - de får "forkert kost, stress 
 og mangel på motion".
 
 1. Jeg tror den afgørende forskel i smag af vilde bøfler og vildsvin (som 
 jeg har spist i bl.a.  ulande)  sammenlignet med tamkvæg&svin består i, at 
 der er sket genetisk forædling af vore husdyr, så de tager på i vægt på 
 færre år - altså er slagte-parat uden træg og trannet sejghed og lignende, 
 som kræver enebær-sauce og andre krumspring.
 
 2. Ved samtaler med Camilla Plum fra Politiken, der anbefaler fritlevende 
 grise (og fois gras!) og med de cand.scienter og øko-landmænd, hun henviste 
 videre til, er det helt klart for mig, at dobbeltblind test er ikke bestået 
 af noget smagspanel, så der er grund  til at tro at motion ændrer smagen af 
 kød mærkbart.
 
 3. Hjortefarme kan fodre med samme foderpiller som kvæg og svin får i 
 staldene - de bevarer deres vildtsmag.
 
 Iøvrigt er  primitive stammers diæt meget forskellig - nogle er rent 
 vegetariske - lutter stivelse. Andre fx eskimoer er overvejende animalsk 
 protein. Intet tyder på sundhedsforskel - incl i forhold til det 
 civiliserede bymenneske. Der er for mange ukendte parametre til at vi bør 
 drømme om "tilbage til naturen" snuptagsløsninger.
 Buskmænd der spiser nødder har ingen klare fordele, der kan føres tilbage 
 til kosten.
 Måske de fleste stenaldermænd var vegetarer og/eller ådselsædere. 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Jan Pedersen (03-06-2005) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jan Pedersen | 
  Dato :  03-06-05 20:44 |  
  |   
            ".....Ved samtaler med Camilla Plum fra Politiken, der anbefaler fritlevende
 > grise (og fois gras!) og med de cand.scienter og øko-landmænd, hun
 henviste
 > videre til, er det helt klart for mig, at dobbeltblind test er ikke
 bestået
 > af noget smagspanel......"
 
 Til det er der vel kun at konstatere at begrebet smag er rent subjektivt og
 induskutabelt...hvad der smager godt for en person smager dårligt for en
 anden....det er helt uinteressant for andre end personen der smager på, i
 dette tilfælde, kødet.....(ligesom smagsbedømmelser af vin, øl og andre
 fødeemner generelt kun kan interessere dem der smager på det og deres mening
 har kun betydning for dem selv pga. smagsoplevelsens subjektive natur!)
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Joe (04-06-2005) 
         
	
            | Kommentar Fra : Joe | 
  Dato :  04-06-05 21:05 |  
  |   
            Jeg tror de fleste vil være enige om at en hundelort nok ikke vil smage
 særlig godt....At du måske ikke kan lide fisk men at jeg kan skyldes
 nok mere forskellig opvækst -- socialt eller kulturelt betinget -- end
 vore smagsløg...
 
 
 
 >...hvad der smager godt for en person smager dårligt for en
 > anden.... 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Klaus Alexander Seis~ (04-06-2005) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  04-06-05 21:15 |  
  |  
 
            Joe skrev:
 > Jeg tror de fleste vil være enige om at en hundelort nok ikke
 > vil smage særlig godt.
 Men det siger vel egentlig mere om folk end om smagen på hundelort
 (eller for den sags skyld næsten en hvilketsomhelst anden lort).
 -- 
 Klaus Alexander Seistrup
 Magnetic Ink, Copenhagen, Denmark
 http://magnetic-ink.dk/
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Bo Warming (05-06-2005) 
         
	
            | Kommentar Fra : Bo Warming | 
  Dato :  05-06-05 03:46 |  
  |   
            "Joe" <JoeNOSPAM@yahoo.com> wrote in message 
 news:42a20969$0$67261$157c6196@dreader2.cybercity.dk...
 > Jeg tror de fleste vil være enige om at en hundelort nok ikke vil smage
 > særlig godt....At du måske ikke kan lide fisk men at jeg kan skyldes
 > nok mere forskellig opvækst -- socialt eller kulturelt betinget -- end
 > vore smagsløg...
 >
 >>...hvad der smager godt for en person smager dårligt for en
 >> anden....
 
 Ingen lorte smager godt. Men grønlandske hunde anser danske tamhundes lorte 
 for lækkeri - de er på sultegrænsen og tamhundes lort er næringsrig fordi 
 disse hunde får overflødigt meget hundemad, altså lystspiser og skider 
 næring ud.
 
 Smagsløg vejleder om hvad er næringsrigt. Vildt og tamt kød er lige lækkert 
 og sundt, hvis ikke man har fordomme.
 Lort har næsten ingen næring - men 1 mio københavnske rotter i kloakken 
 lever næsten ikke af andet.
 
 -------------------
 
 Min sætten fest og farver på mit liv med fri forskning i lort og pis, sigter 
 ikke kun mod inkontinente gamle, som jeg fik artikel i Ugeskrift for Læger 
 optaget om.
 Jeg tænker også på rationel gyllehåndtering og har lige gjort en 
 Columbusæg-opdagelse , hvis jeg skal være ubeskeden.
     I mit to-liter agurkeglas i mit soverum lægger jeg  mine lorte i 
 hundepose(indtil jeg tømmer efter ca tyve), og det sikrer lugtfrihed,
 For en måned siden begyndte jeg at skrue metallåget på med kun een hånd, for 
 at kunne gøre det hurtigere, dovnere, mens jeg læsr avis i sengen. Altså 
 ikke dreje HÅRDT i.
 
 Det gav ikke lugt, men iforgårs så jeg maddiker i glasset og tørre flueæg 
 ved kanten. Dvs at fluer har lagt æg ved kanten og nogle  æggene er næsten 
 levende små maddiker der kunne forcere den smalle sprække mellem metallåg og 
 glasgevind.De har jo ikke læggebrod.
 Føj, de skal dø, tænkte jeg og mindedes min praktisk anlagte forelæser der 
 for talte (i en madkemitime) at der lægges sort plastik folie  over 
 møddinger, og så dør maddikerne af varmen når solen skinner, og flueplagen 
 nær (fortidens) stalde minimeredes.
 
 Så jeg skruede glasset til med to hænder, hårdt, og satte det på radiatoren, 
 som jeg skruede op for, og da jeg en time senere åbnede, var maddikerne 
 varmedøde (((og et døgn senere havde dødsstivhed gjort dem indskrumpne, 
 skønt der ikke kunne ske indtørring i det lille 100% fugtige drivhus som 
 glasser er)))
 Da jeg næste gang skulle lægge en frisk lort i hundepose i glasset bemærkede 
 jeg at der ikke slog mig lortelugt i ansigtet under den sekundhurtige åbne 
 periode. Dvs at maddikerne fra de var milimeter lange til de blev 
 centimeterlange har ædt og omdannet de skatoler og indoler og merkaptaner 
 der gør lort og gylle så slemt lugtende. Måske det kan revolutionere 
 landbrugets fækal management, som hollænderne er begyndt at lade ske adskilt 
 fra urin management, altså ikke blande til gylle.
 Men min ny viden når måske aldrig frem til den, der kunne bruge det nyttigt. 
 Fremtiden er måske kæmpe gylletanke som de danske i Polen - men vedr små 
 tætbefolkede lande kan der være gavn i min iagttagelse. 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |