|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Portvinsbundfald i karaffel Fra : Tomas Christiansen
 | 
 Dato :  17-05-05 20:16
 | 
 |  | Jeg har haft en (rigtig god) vintage portvin i en gammel snørklet
 glaskaraffel, men desværre har der sat sig en del bundfald - pudsigt nok -
 i bunden af karaflen.
 
 På grund af karaflens form, er det er ikke mulig at få en flaskerenser ned
 i bunden, og jeg har prøvet med vand, opvaskemiddel og eddikesyre, men jeg
 kan ikke få bundfaldet ud!
 
 Er der ikke én med et bud på hvordan jeg kan få fjernet aflejringerne af
 bundfaldet?
 (UDEN at fjerne bunden af karaflen, tak!)
 
 -------
 Tomas
 
 
 |  |  | 
  Sybil (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Sybil
 | 
 Dato :  17-05-05 20:37
 | 
 |  | 
 "Tomas Christiansen" <toc-01-nospam-removethisword@blikroer.dk> skrev i en 
 meddelelse news:Xns9659D840B3303tomascdenmark@212.242.40.162...
 > Jeg har haft en (rigtig god) vintage portvin i en gammel snørklet
 > glaskaraffel, men desværre har der sat sig en del bundfald - pudsigt nok -
 > i bunden af karaflen.
 >
 > På grund af karaflens form, er det er ikke mulig at få en flaskerenser ned
 > i bunden, og jeg har prøvet med vand, opvaskemiddel og eddikesyre, men jeg
 > kan ikke få bundfaldet ud!
 >
 > Er der ikke én med et bud på hvordan jeg kan få fjernet aflejringerne af
 > bundfaldet?
 > (UDEN at fjerne bunden af karaflen, tak!)
 >
 > -------
 > Tomas
 Hej
 Prøv at kigge her:
http://restaurant.tv2.dk/takeaway/article.php?id=2030341 Majken 
            
             |  |  | 
  Max (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Max
 | 
 Dato :  17-05-05 20:53
 | 
 |  | Hej
 
 > Er der ikke én med et bud på hvordan jeg kan få fjernet aflejringerne af
 > bundfaldet?
 
 Varmt vand og soda, stå natten over, er også perfekt
 til kaffekander og termoflasker.
 
 Mvh Max
 
 
 
 
 |  |  | 
  Klaus Alexander Seis~ (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~
 | 
 Dato :  17-05-05 20:59
 | 
 |  | 
 
            Tomas Christiansen skrev:
 > På grund af karaflens form, er det er ikke mulig at få en flaske-
 > renser ned i bunden, og jeg har prøvet med vand, opvaskemiddel og
 > eddikesyre, men jeg kan ikke få bundfaldet ud!
 Har du prøvet med tøjvaskemiddel (1-2 tsk pr liter lunkent vand)?
 -- 
 Klaus Alexander Seistrup
 Magnetic Ink, Copenhagen, Denmark
http://magnetic-ink.dk/ |  |  | 
  Tomas Christiansen (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Tomas Christiansen
 | 
 Dato :  17-05-05 21:13
 | 
 |  | 
 
            Jeg vil i første omgang prøve med almindeligt vaskepulver, og hvis ikke det 
 virker, går jeg videre. Resultatet/-terne vil jeg poste her...
 Der sidder rigtig meget bundfald fast på karaflen - det var en rigtig god 
 portvin    -------
 Tomas
            
             |  |  | 
  Emil (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  17-05-05 22:21
 | 
 |  | 
 
            On 17 May 2005, Tomas Christiansen wrote:
 >Jeg vil i første omgang prøve med almindeligt vaskepulver, og hvis ikke det 
 >virker, går jeg videre. Resultatet/-terne vil jeg poste her...
 Hvis du bruger vaskepulver, skal det helst være med enzymer
 (f.eks. Bio-Tex), da det er organiske materialer du vil løsne.
 Temperaturen må ikke være før høj (max. ca. 40 grader).
 >Der sidder rigtig meget bundfald fast på karaflen - det var en rigtig god 
 >portvin    Quinta do Infantado?
 Jeg løste problemet efter en lækker Ferreira med en topteske
 maskinopvaskepulver, opløst i en halv kop kogende vand, og efter
 nedkøling hældt på karaflen. Lod det stå nogle dage.
 m.v.h. Emil
            
             |  |  | 
   Tomas Christiansen (19-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Tomas Christiansen
 | 
 Dato :  19-05-05 21:27
 | 
 |  | Emil skrev:
 > Quinta do Infantado?
 > Jeg løste problemet efter en lækker Ferreira med en topteske
 > maskinopvaskepulver, opløst i en halv kop kogende vand, og efter
 > nedkøling hældt på karaflen. Lod det stå nogle dage.
 
 Det var vist en Quinta do Sagrado (så vidt jeg husker).
 
 Jeg kan fortælle at et par teskefulde maskinvaskepulver og lunkent vand var
 ret effektivt!
 
 Efter 1 døgn, sad der kun enkelte rester tilbage i hjørnerne  (karaflen er
 firkantet - og mundblæst så den er vind og skæv). Jeg rystede lige to
 gange, lod den stå i et døgn mere, og så var alle aflejringer væk.
 
 Ikke noget med at opløse vaskepulveret først eller ryste en masse gange -
 blot vaskepulver, lunkent vand og god tid.
 
 Tak for hjælpen til alle!
 
 -------
 Tomas
 
 
 |  |  | 
  Lars Kristensen (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Lars Kristensen
 | 
 Dato :  17-05-05 21:31
 | 
 |  | Tomas Christiansen wrote:
 > Jeg har haft en (rigtig god) vintage portvin i en gammel snørklet
 > glaskaraffel, men desværre har der sat sig en del bundfald - pudsigt nok -
 > i bunden af karaflen.
 >
 > På grund af karaflens form, er det er ikke mulig at få en flaskerenser ned
 > i bunden, og jeg har prøvet med vand, opvaskemiddel og eddikesyre, men jeg
 > kan ikke få bundfaldet ud!
 >
 > Er der ikke én med et bud på hvordan jeg kan få fjernet aflejringerne af
 > bundfaldet?
 > (UDEN at fjerne bunden af karaflen, tak!)
 
 Vil det være muligt at hælde noget ned i flasken der kan agere en form
 for børste og lidt sæbevand. Jeg tænket først sand, men det kan måske
 finde på at ridse. Hvad med sådan noget som en tyk grød af rugkerner,
 opvaskemiddel og vand?
 
 - Lars
 
 
 |  |  | 
  Max (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Max
 | 
 Dato :  17-05-05 23:07
 | 
 |  | Hej
 
 > finde på at ridse. Hvad med sådan noget som en tyk grød af rugkerner,
 > opvaskemiddel og vand?
 
 Groft salt er en udmærket hjælper her.
 
 Mvh Max
 
 
 
 
 |  |  | 
  anders (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : anders
 | 
 Dato :  17-05-05 22:08
 | 
 |  | har haft gode erfaringer med lidt ca 1/2 brev vinsyre, godt med groft
 vejsalt og varmt vand. ryst i cirkel bevægelser, med ca et kvarters
 mellemrum. Når du kan se bundfaldet er væk skyld efter med vand.
 
 det virkede for mig ved ikke om der er noget specielt i vejsalt eller om det
 bare er fordi det er grovere, men det virkede klart bedre end alm groft
 salt.
 
 held og lykke med det
 
 mvh anders
 
 "Tomas Christiansen" <toc-01-nospam-removethisword@blikroer.dk> skrev i en
 meddelelse news:Xns9659D840B3303tomascdenmark@212.242.40.162...
 > Jeg har haft en (rigtig god) vintage portvin i en gammel snørklet
 > glaskaraffel, men desværre har der sat sig en del bundfald - pudsigt nok -
 > i bunden af karaflen.
 >
 > På grund af karaflens form, er det er ikke mulig at få en flaskerenser ned
 > i bunden, og jeg har prøvet med vand, opvaskemiddel og eddikesyre, men jeg
 > kan ikke få bundfaldet ud!
 >
 > Er der ikke én med et bud på hvordan jeg kan få fjernet aflejringerne af
 > bundfaldet?
 > (UDEN at fjerne bunden af karaflen, tak!)
 >
 > -------
 > Tomas
 
 
 
 
 |  |  | 
  Tomas Christiansen (17-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Tomas Christiansen
 | 
 Dato :  17-05-05 23:14
 | 
 |  | anders skrev:
 > ...ryst i cirkel bevægelser, med ca et kvarters mellemrum...
 
 ....og det er meget vigtigt at ryste MED URET for ellers rystes det mere
 fast! Desværre er der ikke så meget plads at "ryste på", idet karaflens
 form er ret snirklet. Den egner sig nok i virkeligheden bedst til snaps
 (der kan komme nogle fine kluklyde fra den - det plejer at være velegnet
 til schapppsch...)
 
 -------
 Tomas
 
 
 |  |  | 
   Bo Warming (18-05-2005) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bo Warming
 | 
 Dato :  18-05-05 04:37
 | 
 |  | "Tomas Christiansen" <toc-01-nospam-removethisword@blikroer.dk> wrote in
 message news:Xns965A25154F24tomascdenmark@212.242.40.162...
 > anders skrev:
 >> ...ryst i cirkel bevægelser, med ca et kvarters mellemrum...
 >
 > ...og det er meget vigtigt at ryste MED URET for ellers rystes det mere
 > fast! Desværre er der ikke så meget plads at "ryste på", idet karaflens
 > form er ret snirklet. Den egner sig nok i virkeligheden bedst til snaps
 > (der kan komme nogle fine kluklyde fra den - det plejer at være velegnet
 > til schapppsch...)
 
 Bundfald fra vin er ofte vinsten, dvs vinsyrekrystaller - dem hvormed
 Pasteur opdagede molekyleres assymetri.
 
 Syre opløses af base (og varme vandige opløsninger og mekanisk bevægelse),
 så grib forhåndenværende soda, sæbe eller tredobbelt salmiakspiritus og
 ryst - ligegyldig om med eller mod uret
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |