"Lisbeth Jacobsen" <lisbeth_jacobsen@hotmail_com.invalid> skrev i en
meddelelse news:40e51ca1$0$12565$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
> "LLK" <mailFJERNDETTE@luscious.dk> skrev i en meddelelse
> news:40e48cca$0$233$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
>
> > Hvad sker der ved at stege maden i lidt olie? Dumt?
>
> Gad vide, om du her tænker på, hvor meget olie/fedt du spiser ved at stege
i
> olie/fedtstof?
Ja, det var det jeg tænkte. Altså opsuger kødet en del af den olie man
steger i.
> En stor undersøgelse har vist, at kød optager meget lidt fedtstof ved
> stegning - uanset du steget i lidt eller meget fedtstof.
>
> Steger du grønsager, er sagen en anden. De kan optage en hel del fedtstof.
>
> Put en klat smør i olie, når du steger i olie. Det smager bedre og så kan
du
> tillige nemt holde øje med, at olien ikke bliver for varm - sker det,
danner
> den nemlig skadelige stoffer. (Transfedtstyrer)
>
> > Eller hvad med lidt olie/eddike dressing på salaten?
Og her var det sundheden og antallet af kalorier. Elsker olie/eddike.
>
> Hvad er du usikker på her?
> Smagen? Sundheden? Kalorierne?
>
> > Hvilken olie er "sundest"??
>
> Flerumættede fedtsyrer (solsikkeolie, majsolie, vindruekerneolie og
> tidselolie), sænker LDL og har dermed positiv indflydelse på hjerte og
> kredsløb, og kan derfor betegnes som sundt fedt.
>
> Monoumættede fedtsyrer, som olivenolie og rapsolie, har kan ikke kun
mindske
> LDL, men også øge HDL.
>
> Fiskeolie og natlysolie indeholder omega 3-fedtsyrer. Dem kan vi ikke selv
> danne og skal havde dem tilført med kosten. De fleste får for lidt af dem!
> Omega 3-fedtsyrer får man fra fed fisk, fiskeolie, kosttilsskud eller
> natlysolie.
>
> Oliven og rapsolie til madlavning. Hvorfor de to olier er sunde, kan du
> finde masser af læsestof om ved at søge på Google.
>
> Skal man tabe sig, kan det være en god idé ikke at spare for meget på
olien.
> Mange har erfaret, at de er mætte i længere tid, når de får fedtstof og
> derfor spiser mindre alt i alt.
>
> For lidt fedtstof og for mange tomme kulhydrater kan have den modsatte
> effekt - at man (for) hurtigt bliver sulten igen og ender med at spise for
> mange kalorier.
>
> Her er et par gode artikler om fedtstoffer:
>
> Stegning og fedtstoffer:
>
http://www.altomkost.dk/madtildig/ikoekkenet/Koge_stege_grille/Stegningogfedtstof/forside.htm
>
> Fedtstoffers opbygning:
>
http://www.netdoktor.dk/madogkrop/artikler/fedtopbygning.htm
>
> Fedtstoffer generelt:
>
http://www.forbrug.dk/mad/fodevarer/ernaering0/smoer/fedt-og-olier/fedt-og-sundheden/
>
http://www.netdoktor.dk/madogkrop/artikler/fallitfedt.htm
>
> Rapsolie:
>
http://www.landbrugsraadet.dk/smcms/5763/5829/Index.htm?ID=5829
>
> Olivenolie:
>
http://www.vom.dk/visdebat.asp?debatid=251
>
> Mvh. Lisbeth
>
>
> Tak for svaret :)