Niels L. Ellegaard wrote:
> Lars Poulsen <lars@skabelsen.dk> writes:
>
>>Nytårsaften besøgte vi nogle venner, og ude på deres terasse stod en
>>kasse sodavand (Coca Cola). Det var jo som bekendt frostvejr, så
>>cola'erne blev rigtig kolde.
>>
>>På et tidspunkt tog vi nogle stykker ind. De var dejligt kolde, og
>>ikke frosne. I det øjeblik vi tog kapslerne af, begyndte de at
>>fryse fra toppen og ned. De nåede næsten at blive bundfrosne inden
>>de tøede op igen.
>
> Det koster energi at danne en bobbel i en cola. Det betyder at når der
> dannes en bobbel, så mister colaen varmeenergi. Med andre ord bliver
> en cola koldere af at boble.
>
> Det er let at teste denne effekt. Tag en flaske cola ned fra
> hylden. Åben flasken og hæld colaen op i en glas. Vent et stykke tid
> og mål colaens temperatur i glasset. Nu vil du opdage at colaen i
> glasset er koldere en den omgivende luft.
Men vel at mærke en cola som har stået på hylden tilstrækkeligt længe
til at den har rumtemperatur...
> Hvis du starter med en cola der er tæt på frysepunktet, så kan
> boblerne få colaen til at fryse.
Så holder min snak om underafkøling ikke - fænomenet er noget som
optræder hvis vædsken er tæt på, men lige over frysepunktet. Det bør
være nemt at afprøve.
Det er jo det vi blandt andet diskuterede i vores projekt om termodynamik.
Suk. Jeg er blevet gammel.
Mvh. Michael.