/ Forside / Karriere / Uddannelse / Højere uddannelser / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Højere uddannelser
#NavnPoint
Nordsted1 1588
erling_l 1224
ans 1150
dova 895
gert_h 800
molokyle 661
berpox 610
creamygirl 610
3773 570
10  jomfruane 570
Stærk smag.....
Fra : Don


Dato : 23-10-03 15:45

Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er det
der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke gør?

Mvh.
Don



 
 
Bertel Lund Hansen (23-10-2003)
Kommentar
Fra : Bertel Lund Hansen


Dato : 23-10-03 15:52

Don skrev:

>Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er det
>der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke gør?

Aner det ikke. Men næste gang det brænder, så prøv at undlade at
drikke og spis salt i stedet.

--
Bertel
http://bertel.lundhansen.dk/   FIDUSO: http://fiduso.dk/

Martin Larsen (23-10-2003)
Kommentar
Fra : Martin Larsen


Dato : 23-10-03 16:28

"Bertel Lund Hansen" <nospamius@lundhansen.dk> skrev i en meddelelse news:imqfpvcmlka7lf3q759pb05len9klqkdns@news.stofanet.dk...
> Don skrev:
>
> >Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er det
> >der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke gør?
>
> Aner det ikke. Men næste gang det brænder, så prøv at undlade at
> drikke og spis salt i stedet.
>
Jeg ved det heller ikke. Kunne man mon tænke sig at det ikke var en
egentlig smag, men noget som virker ved irritation.
I forbindelse med stærk krydring og indtagelse af alkohol, mener jeg
at have bemærket at man får kraftigere tømmermænd. Det kunne sikkert
også forklares ved at de to former for irritation forstærker hinanden.

Mvh
Martin



Jakob M (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Jakob M


Dato : 24-10-03 11:54

> I forbindelse med stærk krydring og indtagelse af alkohol, mener jeg
> at have bemærket at man får kraftigere tømmermænd. Det kunne sikkert
> også forklares ved at de to former for irritation forstærker hinanden.

Det kunne også være fordi du spiser stærkere mad, når du er stiv

Mvh
Jakob



Bo Warming (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 24-10-03 13:54

"Jakob M" <fandens@klog.dkXXX> wrote in message
news:Wv7mb.12167$jf4.692678@news000.worldonline.dk...
> > I forbindelse med stærk krydring og indtagelse af alkohol, mener jeg
> > at have bemærket at man får kraftigere tømmermænd. Det kunne sikkert
> > også forklares ved at de to former for irritation forstærker hinanden.
>
> Det kunne også være fordi du spiser stærkere mad, når du er stiv

Der er grænsesøgende oprør og fandenivoldskhed i både rusmiddelindtagelse
og indtagelse af manddomsprøve-smertemad - jvf Homer Simpson der på
markedsdag spiser særlig stærke chilipebre



Christian B. Andrese~ (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Christian B. Andrese~


Dato : 24-10-03 07:02


"Bertel Lund Hansen" <nospamius@lundhansen.dk> wrote in message
news:imqfpvcmlka7lf3q759pb05len9klqkdns@news.stofanet.dk...
> Don skrev:
>
> >Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er
det
> >der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke gør?
>
> Aner det ikke. Men næste gang det brænder, så prøv at undlade at
> drikke og spis salt i stedet.

Brød og chokolade er også godt.


--
mvh/rg. Christian
Påkører du klovbærende vildt, afmærk stedet
og ring til en fra Schweisshunderegistret:
http://www.schweiss.dk/ eller Falck: 70 10 20 30



Jonas Kongslund (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Jonas Kongslund


Dato : 24-10-03 11:24

Christian B. Andresen wrote:
> Brød og chokolade er også godt.

Der findes flere gode råd på denne side:
http://www.capsicum.dk/show_article.msql?felt=id&srch=1101

--
Jonas Kongslund

Preben Andersen (23-10-2003)
Kommentar
Fra : Preben Andersen


Dato : 23-10-03 15:55


"Don" <nono@spam.dk> wrote in message news:bn8pda$6m6$1@news.net.uni-c.dk...
> Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er det
> der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke gør?


Stoffet hedder Capsaicin. Kig evt. her:
http://www.chilepepperinstitute.org/

mvh
Preben



Jeppe Stig Nielsen (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Jeppe Stig Nielsen


Dato : 24-10-03 14:59

Preben Andersen wrote:
>
> Stoffet hedder Capsaicin. Kig evt. her:
> http://www.chilepepperinstitute.org/

Ja, eller se på
http://www.capsicum.dk/show_article.msql?felt=id&srch=1110


--
Jeppe Stig Nielsen <URL:http://jeppesn.dk/>. «

"Je n'ai pas eu besoin de cette hypothèse (I had no need of that
hypothesis)" --- Laplace (1749-1827)

Martin Højriis Krist~ (23-10-2003)
Kommentar
Fra : Martin Højriis Krist~


Dato : 23-10-03 19:02

"Don" <nono@spam.dk> skrev i en meddelelse
news:bn8pda$6m6$1@news.net.uni-c.dk...
> Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er det
> der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke gør?

Det aktive stof hedder capsaicin og går ind og trigger de termoreceptorer
som man har i mundhulen. Dvs din hjerne kan ikke kan "se" forskel på om du
brænder dig eller bare spiser stærk mad.

--
Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC



Bo Warming (23-10-2003)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 23-10-03 19:57

"Martin Højriis Kristensen" <usenet@makr.dk> wrote in message
news:3f98178d$0$30076$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> "Don" <nono@spam.dk> skrev i en meddelelse
> news:bn8pda$6m6$1@news.net.uni-c.dk...
> > Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er
det
> > der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke gør?
>
> Det aktive stof hedder capsaicin og går ind og trigger de termoreceptorer
> som man har i mundhulen. Dvs din hjerne kan ikke kan "se" forskel på om du
> brænder dig eller bare spiser stærk mad.

Alle krydderier er planter, med giftstoffer der skal hindre at køer og
kaniner æder planten.

Men mennesket har god tid og keder sig, så det bliver masochistisk og vil
pirres ved svag ætsning af smagsløgene med disse giftstoffer i passende
docering.

Skærmplantefamilien rummer

Persille, koriander, seleri, fennikel, dild, anis, kørvel, kommen, ... og
den meget giftige skarntyde, som Sokrates dræbtes med.

Selvom chili og peber i små doser er hotte og smertende, og i store doser er
meget slimhindeætsende og irriterende, så kan man godt skelne forbrænding og
pebring.



Martin Højriis Krist~ (23-10-2003)
Kommentar
Fra : Martin Højriis Krist~


Dato : 23-10-03 21:19

"Bo Warming" <ELTZNXFXSMII@spammotel.com> skrev i en meddelelse
news:RnVlb.8551$Qt.2019@fe07.atl2.webusenet.com...
> Selvom chili og peber i små doser er hotte og smertende, og i store doser
er
> meget slimhindeætsende og irriterende, så kan man godt skelne forbrænding
og
> pebring.

forbrænding?
Termoreceptorerne sender de samme signaler uanset om det skyldes capsaicin
eller varme

--
Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC



Bo Warming (23-10-2003)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 23-10-03 22:05

"Martin Højriis Kristensen" <usenet@makr.dk> wrote in message
news:3f983a1b$0$30061$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> "Bo Warming" <ELTZNXFXSMII@spammotel.com> skrev i en meddelelse
> news:RnVlb.8551$Qt.2019@fe07.atl2.webusenet.com...
> > Selvom chili og peber i små doser er hotte og smertende, og i store
doser
> er
> > meget slimhindeætsende og irriterende, så kan man godt skelne
forbrænding
> og
> > pebring.
>
> forbrænding?
> Termoreceptorerne sender de samme signaler uanset om det skyldes capsaicin
> eller varme

Mine smagsløg siger noget andet. Brænder jeg mig er det en helt anden smerte
end en masse chili


Varme giver termisk denaturering af proteinmolekyler - de ødelægges.
Kemisk skade pga capsaicin er NUL - det er kun et sanseindtryk. Ingen
proteiner denaturerer eller koagulerer ved nok så meget pebring af maden.



Martin Højriis Krist~ (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Martin Højriis Krist~


Dato : 24-10-03 00:26

"Bo Warming" <ELTZNXFXSMII@spammotel.com> skrev i en meddelelse
newsXlb.17348$hN3.4535@fe03.atl2.webusenet.com...
> Varme giver termisk denaturering af proteinmolekyler - de ødelægges.
> Kemisk skade pga capsaicin er NUL - det er kun et sanseindtryk. Ingen
> proteiner denaturerer eller koagulerer ved nok så meget pebring af maden.

Jeg omtaler ikke en varmepåvirkning i en sådan grad at cellerne ødelægges

--
Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC



Jakob Møbjerg Nielse~ (23-10-2003)
Kommentar
Fra : Jakob Møbjerg Nielse~


Dato : 23-10-03 23:55

Martin Højriis Kristensen wrote:
> Det aktive stof hedder capsaicin og går ind og trigger de
> termoreceptorer som man har i mundhulen. Dvs din hjerne kan ikke kan
> "se" forskel på om du brænder dig eller bare spiser stærk mad.

Og som en sidebemærkning:
http://www.thinkgeek.com/tshirts/generic/3813/

--
Jakob Møbjerg Nielsen | "Nine-tenths of the universe is the
jakob@dataloger.dk | knowledge of the position and direction
http://www.jakobnielsen.dk/ | of everything in the other tenth."
| -- Terry Pratchett, Thief of Time



Don (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Don


Dato : 24-10-03 11:59

"Martin Højriis Kristensen" <usenet@makr.dk> wrote in message
news:3f98178d$0$30076$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> "Don" <nono@spam.dk> skrev i en meddelelse
> news:bn8pda$6m6$1@news.net.uni-c.dk...
> > Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er
det
> > der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke gør?
>
> Det aktive stof hedder capsaicin og går ind og trigger de termoreceptorer
> som man har i mundhulen. Dvs din hjerne kan ikke kan "se" forskel på om du
> brænder dig eller bare spiser stærk mad.
>
> --
> Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
> Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC


Mange tak for svaret. Hen ad det jeg ledte efter... Men nu går mit spørgsmål
så mere i dybden...vil gerne vide hvorfor det går ind og trigger
termoreceptorerne? Er det noget med formen at gøre, eller er det
konsistensen af capsaicin?

Don



Martin Højriis Krist~ (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Martin Højriis Krist~


Dato : 24-10-03 12:14

"Don" <nono@spam.dk> skrev i en meddelelse
news:bnb0il$2sl$1@news.net.uni-c.dk...
> Mange tak for svaret. Hen ad det jeg ledte efter... Men nu går mit
spørgsmål
> så mere i dybden...vil gerne vide hvorfor det går ind og trigger
> termoreceptorerne? Er det noget med formen at gøre, eller er det
> konsistensen af capsaicin?

Jeg kan ikke huske den fysiologisk årsag, men den kan være den simple at de
efterligner det transmitterstof som fører aktionspotentialet fra
termoreceptoren til den nervecelle der leder impulsen til
centralnervesystemet.

Smagsforstærker (mononatriumglutaminat) virker fordi stoffet netop anvendes
som transmitterstof for "smagsceller"

--
Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC



ASKF (25-10-2003)
Kommentar
Fra : ASKF


Dato : 25-10-03 10:40

Martin Højriis Kristensen ytrede sig i
<3f990b7a$0$30080$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk> med dette:

>"Don" <nono@spam.dk> skrev i en meddelelse
>news:bnb0il$2sl$1@news.net.uni-c.dk...
>> Mange tak for svaret. Hen ad det jeg ledte efter... Men nu går mit
>spørgsmål
>> så mere i dybden...vil gerne vide hvorfor det går ind og trigger
>> termoreceptorerne? Er det noget med formen at gøre, eller er det
>> konsistensen af capsaicin?
>
>Jeg kan ikke huske den fysiologisk årsag, men den kan være den simple at de
>efterligner det transmitterstof som fører aktionspotentialet fra
>termoreceptoren til den nervecelle der leder impulsen til
>centralnervesystemet.

Capsaicin er en nervegift, som virker ved at lade en stor mængde calcium
ioner hurtigt trænge ind i nervecellerne, hvilket kan medføre at
cellerne dør.
--
Mvh. Allan Stig Kiilerich Frederiksen
"Det med `samfundstjenstligt incitament' er noget sejlivet sludder"
- Michael Michelsen
Ikke enig? - Meld dig ind! <http://www.digitalforbruger.dk>

Jeppe Stig Nielsen (25-10-2003)
Kommentar
Fra : Jeppe Stig Nielsen


Dato : 25-10-03 17:29

ASKF wrote:
>
> Capsaicin er en nervegift, som virker ved at lade en stor mængde calcium
> ioner hurtigt trænge ind i nervecellerne, hvilket kan medføre at
> cellerne dør.

Det er vist også det aktive stof i de dér peberspray som var meget
omtalt efter at Pia Kjærsgaard havde truet med én.

--
Jeppe Stig Nielsen <URL:http://jeppesn.dk/>. «

"Je n'ai pas eu besoin de cette hypothèse (I had no need of that
hypothesis)" --- Laplace (1749-1827)

Martin Højriis Krist~ (25-10-2003)
Kommentar
Fra : Martin Højriis Krist~


Dato : 25-10-03 17:30

"Jeppe Stig Nielsen" <mail@jeppesn.dk> skrev i en meddelelse
news:3F9AA4B5.8CC813BF@jeppesn.dk...
> Det er vist også det aktive stof i de dér peberspray som var meget
> omtalt efter at Pia Kjærsgaard havde truet med én.

Ja

--
Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC



Martin Højriis Krist~ (25-10-2003)
Kommentar
Fra : Martin Højriis Krist~


Dato : 25-10-03 17:31

"ASKF" <nospam@askf.dk> skrev i en meddelelse
news:pogkpv0doa3nb6dd55vu2ini054nsabk5o@4ax.com...
> Capsaicin er en nervegift, som virker ved at lade en stor mængde calcium
> ioner hurtigt trænge ind i nervecellerne, hvilket kan medføre at
> cellerne dør.

Kender du den nærmere fysiologi?
Hvordan får stoffet calcium igennem cellevæggen?

--
Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC



ASKF (26-10-2003)
Kommentar
Fra : ASKF


Dato : 26-10-03 08:22

Martin Højriis Kristensen ytrede sig i
<3f9aa549$0$30083$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk> med dette:

>"ASKF" <nospam@askf.dk> skrev i en meddelelse
>news:pogkpv0doa3nb6dd55vu2ini054nsabk5o@4ax.com...
>> Capsaicin er en nervegift, som virker ved at lade en stor mængde calcium
>> ioner hurtigt trænge ind i nervecellerne, hvilket kan medføre at
>> cellerne dør.
>
>Kender du den nærmere fysiologi?
>Hvordan får stoffet calcium igennem cellevæggen?

Desværre ikke, det var taget ud fra min hukommelse, og baseret på en
artikel jeg læste for lidt over 10 år siden (jeg serverede en lidt for
stær chilliret for en medicinstuderende og fik smidt artiklen i hovedet,
så jeg kunne forstå hvorfor jeg ikke skulle servere en så stærk ret
igen).

Der er skrevet en del artikler om forsøg lavet med capsaicin, og hvad
jeg kan læse ud fra disse abstracts, er det ikke kun calsium ioner der
trænger ind i cellerne (forsøg ved rotter):
<http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed&cmd=Display&dopt=pubmed_pubmed&from_uid=3171675>

Der er nogle henvisninger til virkemåden her:
<http://www.madsci.org/posts/archives/dec99/946489338.Ch.r.html>
//Citat//
This chemical interacts with a protein called VR1, or vanilloid receptor
1 (vanilloid = class of chemical compounds that includes capsaicin).
Activation of this receptor on neurons (nerve cells) causes
depolarization (loss of net ionic charge across the cell membrane) and
entry of calcium ions, signalling that a spicy substance has been
encountered.
//Citat slut//


Denne artikel beskriver bl.a. at den varme/brændende fornemmelse vi
føler, ikke blot skyldes at varmereceptorene i munden påvirkes, som
nævnt andet steds i tråden:
<http://www.chemsoc.org/chembytes/ezine/2001/gross_jun01.htm>
//Citat//
they could produce the receptor in cell cultures suitable for detailed
biochemical studies, and found that it opens its gates for calcium ions
not only in response to capsaicin, but also on applying temperatures
high enough to be painful. It is not surprising therefore that the
sensation caused by hot chilli peppers so closely resembles physical
heat.
//Citat slut//

Måske man skulle tænke sig om en ekstra gang inden der lige proppes en
ekstra habanero eller piri piri i fremtidige chilli con carne retter
--
Mvh. Allan Stig Kiilerich Frederiksen
"Det med `samfundstjenstligt incitament' er noget sejlivet sludder"
- Michael Michelsen
Ikke enig? - Meld dig ind! <http://www.digitalforbruger.dk>

Bo Warming (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 24-10-03 13:51

"Don" <nono@spam.dk> wrote in message news:bnb0il$2sl$1@news.net.uni-c.dk...
> "Martin Højriis Kristensen" <usenet@makr.dk> wrote in message
> news:3f98178d$0$30076$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> > "Don" <nono@spam.dk> skrev i en meddelelse
> > news:bn8pda$6m6$1@news.net.uni-c.dk...
> > > Hvorfor er det egentlig at noget smager stærkt (f.eks. Chili), hvad er
> det
> > > der gør at det lige nøjagtig brænder i munden når f.eks. salat ikke
gør?
> >
> > Det aktive stof hedder capsaicin og går ind og trigger de
termoreceptorer
> > som man har i mundhulen. Dvs din hjerne kan ikke kan "se" forskel på om
du
> > brænder dig eller bare spiser stærk mad.
> >
> > --
> > Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
> > Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC
>
>
> Mange tak for svaret. Hen ad det jeg ledte efter... Men nu går mit
spørgsmål
> så mere i dybden...vil gerne vide hvorfor det går ind og trigger
> termoreceptorerne? Er det noget med formen at gøre, eller er det
> konsistensen af capsaicin?

Svaret er galt mht at der er slægtskab mellem hot-smag-sansning og sansning
af varme. Det er illusionsbedrag

Vi har mange specialiserede følesansenerve-ender fx VaterPacinske for dyb
trykfølsomhed, Meisnerske for overfladisk berøring, kulderecepterer,
varmereceptorer og smagsreceptorer for bla. capsaicin.
Vi narrer os til at tro at der er lighed eller overlap mellem de to sidste.
Det er der på ingen måde , biologisk set.

Capsaicins molekyl_form_ er afgørende - konsistens betyder intet - det
pirrer nerveenden i vandig opløsning.



Martin Højriis Krist~ (24-10-2003)
Kommentar
Fra : Martin Højriis Krist~


Dato : 24-10-03 14:23

"Bo Warming" <ELTZNXFXSMII@spammotel.com> skrev i en meddelelse
news:h19mb.35390$To5.20767@fe04.atl2.webusenet.com...
> smagsreceptorer for bla. capsaicin.

Du har ikke smagsreceptorer for ret meget, og slet ikke specifikke molekyler

--
Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC



Rado (25-10-2003)
Kommentar
Fra : Rado


Dato : 25-10-03 18:14

On Fri, 24 Oct 2003 14:50:48 +0200, "Bo Warming"
<ELTZNXFXSMII@spammotel.com> wrote:

>Svaret er galt mht at der er slægtskab mellem hot-smag-sansning og sansning
>af varme. Det er illusionsbedrag
>
>Vi har mange specialiserede følesansenerve-ender fx VaterPacinske for dyb
>trykfølsomhed, Meisnerske for overfladisk berøring, kulderecepterer,
>varmereceptorer og smagsreceptorer for bla. capsaicin.
>Vi narrer os til at tro at der er lighed eller overlap mellem de to sidste.
>Det er der på ingen måde , biologisk set.
>
>Capsaicins molekyl_form_ er afgørende - konsistens betyder intet - det
>pirrer nerveenden i vandig opløsning.
>

I traditionel Østlig medicin opererer man med Yin Yang klassificering
af smag, ifølge en relativ Yang til Yin skala:

Yang - bitter, salt, sød, sur, hot (chili), "equi" - Yin

("equi" er speciel en MSG*-lignende smagstype der er knyttet til f.x.
kartofler og asparges).
* mononatriumglutaminat (det tredje krydderi - ekstremt Yin, hvilket
siges at være årsagen til MSG syndrom ved indtagelse af større doser)

Yin Yang balancen af et stof er knyttet til dets kemiske
sammensætning, men i en overordnet sammenhæng der ikke er kendt inden
for vestlig videnskab - jeg vil tro at en kemisk klassificering af
smagsstoffer ud fra deres Yin Yang balance vil afsløre nogle
interessante sammenhænge som man hidtil ikke har været opmærksom på.
Det har det i alt fald gjort i andre sammenhænge (f.ex. Russel's og
Ohsawa's alternative periodiske system, der er baseret på Yin Yang
klassificering af elementerne ud fra deres bølgelængde):

http://www.geocities.com/CapeCanaveral/8989/russtbl.gif
http://5-dimension.org/members/kervran/spiralofelem.gif

Læg mærke til at de to systemer er stort set ens, trods det
forskellige udseende - Russel's oscillerende linie der repræsenterer
oscillationen mellen Yin og Yang er blot (mere korrekt) udtryk i
spiralform i Ohsawa's illustration.



--
Rado

Science cannot solve the ultimate mystery of Nature. And it is because in
the last analysis we ourselves are part of the mystery we are trying to
solve. - Max Planck

Kristian Damm Jensen (27-10-2003)
Kommentar
Fra : Kristian Damm Jensen


Dato : 27-10-03 13:47

"Rado" <rado@post1.tele.dk> skrev i en meddelelse
news:7h9lpvgocsefuq58ghq0p706faosckpug7@4ax.com...
> On Fri, 24 Oct 2003 14:50:48 +0200, "Bo Warming"
> <ELTZNXFXSMII@spammotel.com> wrote:
>

> I traditionel Østlig medicin opererer man med Yin Yang klassificering
> af smag, ifølge en relativ Yang til Yin skala:
>
> Yang - bitter, salt, sød, sur, hot (chili), "equi" - Yin
>
> ("equi" er speciel en MSG*-lignende smagstype der er knyttet til f.x.
> kartofler og asparges).

Svarer det til, hvad der inden for Ayur Veda kaldes astringerende
(udtørrende, sammensnerpende)? Denne smag beskrives normalt med umodne pærer
eller grønne bananer.



--
Kristian Damm Jensen
damm (at) ofir (dot) dk



Martin Højriis Krist~ (02-11-2003)
Kommentar
Fra : Martin Højriis Krist~


Dato : 02-11-03 12:32

"Kristian Damm Jensen" <REdammMOVE@ofir.dk> skrev i en meddelelse
news:bnj451$11qb5g$1@ID-146708.news.uni-berlin.de...
> > ("equi" er speciel en MSG*-lignende smagstype der er knyttet til f.x.
> > kartofler og asparges).
> Svarer det til, hvad der inden for Ayur Veda kaldes astringerende
> (udtørrende, sammensnerpende)? Denne smag beskrives normalt med umodne
pærer
> eller grønne bananer.

Det tror jeg ikke. Hvis du har noget mononatriumglutaminat (det 3. krydderi)
er det bare at smage

--
Martin Højriis Kristensen - http://usenet.makr.dk/
Jeg repræsenterer med dette indlæg mig selv og ikke TDC



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177502
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408531
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste