Sun, 12 Oct 2003 at 11:35 GMT Johnnie Hougaard Nielsen wrote
>> Er der nogen der kan forklare hvordan isterninger
>> bliver krystalklare.
>
>
http://www.google.dk/search?q=clear+ice+cubes
> Giver:
>
http://home.howstuffworks.com/question205.htm
> "How do you make clear ice cubes?"
>
> Nøgleordet er rent vand. Kog det for at få luften ud. Prøv med f.eks.
> destilleret/demineraliseret vand hvis det ikke virker med det fra
> hanen.
Også noget med at få det til at fryse fra den ene side af. Hvis det fryser
fra alle sider samtidig bliver det sidste der fyser centrum.
Når vand fryser udvider det sig.
Hvis centrum udvider sig efter resten er blevet stift må det nødvændigvis
sprække lidt.
På arbejdet havde vi på et tidspunkt en isterningmaskine. Den fungerede
med en lille metalkop som vendte på hovedet, altså åbningen nedad.
Rundt om koppen var kølelegmet placeret.
Koppen blev så kølet ned og vand sprøjtet op i den nede fra. Alt det vand
der ikke nåede at fryse dryppede bare ned i "sumpen" igen
Efter noget tid slukkede køleren og vandsprøjteren.
Kort herefter faldt en nogenlunde klar isterning ned i kassen.
/Morten