zigge skrev:
>Jeg var ude for et chock i går nat!
>Da jeg kl. langt ud på natten ville varme et glas vand til cacao i
>mikroovnen eksploderede vandet da ovnen havde kørt i et par minutter ved
>fuld effekt. Eksplosionen var så kraftig at ovndøren gik op! Heldigvis blev
>jeg ikke oversprøjtet med kogende vand, men der var vådt overalt indvendigt
>i ovnen.
>Hvad skyldes denne eksplosion?
Overopvarmning og stødkogning.
>Næsten alt vandet havde forladt glasset. Det var ganske alm. vand
>fra vandhanen (Ålborg-vandværksvand) og glasset var fyldt normalt
>fuldt og helt rent (opvaskemaskine-vasket)
Havde det bare været lidt beskidt, var det nok ikke sket.
Vand kan afkøles til under 0 grader uden at fryse til is, og det
kan opvarmes til over 100 grader uden at koge. Hvis det befinder
sig i én af de to tilstande og man ryster det en mikroskopisk
smule, så fryser/koger det hele øjeblikkeligt. Ved kogning giver
det en eksplosion. Isslag er et eksempel på at flydende,
underafkølet vand fryser øjeblikkeligt når det rystes (slår mod
jorden).
Hvis du havde sat en teske i vandet, ville den være blevet varm
og have udløst en normal, gradvis kogning så der ikke var sket
noget. Små partikler i vandet kunne have gjort det samme. Derfor
noten om snavs.
--
Bertel
http://bertel.lundhansen.dk/ FIDUSO:
http://fiduso.dk/