|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | drivhus peber og chilli Fra : Thomas Jørgensen
 | 
 Dato :  11-09-02 00:39
 | 
 |  | Kære gruppe !
 
 Jeg har nogle stærke smukke chillieplanter i drivhus, som bare bliver ved
 med at sætte frugter. Hvis jeg nu tager dem ind, når det begynder at blive
 køligt, hvor længe kan de så klare sig ??
 
 Hilsen Thomas
 
 
 
 
 |  |  | 
  Mads Lie Jensen (11-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mads Lie Jensen
 | 
 Dato :  11-09-02 07:41
 | 
 |  | 
 
            On Wed, 11 Sep 2002 01:39:04 +0200, "Thomas Jørgensen"
 <thomas@overvindinge.dk> wrote:
 >Jeg har nogle stærke smukke chillieplanter i drivhus, som bare bliver ved
 >med at sætte frugter. Hvis jeg nu tager dem ind, når det begynder at blive
 >køligt, hvor længe kan de så klare sig ??
 Jeg ved ikke med chili, men det er der helt sikkert andre her i gruppen
 som gør. 
 Men helt generelt så er problemet med at tage tingene ind nu, for at
 avle videre på dem, at der inde i stuen er 18-20 grader og ikke meget
 lys. Og lysforholdene bliver bestemt ikke bedre efterhånden som vi
 nærmer os jul. Planterne bliver meget let meget ranglede.
 -- 
 Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk - nu med link til egne billeder fra Aero-koncerten
 med Jean Michel Jarre
            
             |  |  | 
  M@rk (11-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : M@rk
 | 
 Dato :  11-09-02 08:24
 | 
 |  | 
 
            Wed, 11 Sep 2002 01:39:04 +0200, berigede "Thomas Jørgensen"
 <thomas@overvindinge.dk> dk.fritid.hus-og-have med:
 >Jeg har nogle stærke smukke chillieplanter i drivhus, som bare bliver ved
 >med at sætte frugter. Hvis jeg nu tager dem ind, når det begynder at blive
 >køligt, hvor længe kan de så klare sig ??
 For et par år siden, havde jeg friske chilier i december - planten stod
 i en syd-øst-vendt vindueskarm. Det skal dog siges, at den var vokset op
 i denne vindueskarm .......... hvis det skulle gøre en forskel    Jeg har selv en ca. 1m høj Orange Habanero i drivhuset - min plan er så
 absolut, at smide den over i en kæmpe potte og tage den ind i huset. Om
 den så overlever, well, det finder vi ud af   )
 Problemet er vel kun (og her gætter jeg) ønsket om, at have friske
 chilier hele vinteren?!
 Med drivhus og tidlig forspiring burde der vel ikke være noget problem
 i, at få frugter "hurtigt" på banen igen i det nye år
 ........................ men så igen, hvad er hurtigt   )
 /Mark
 -- 
 M@rk, the unknown @ get2net.dk - ICQ #6564215
 "When the rythm-section ain't making it 
   - go for it your self" ~ Ben Webster
            
             |  |  | 
  Jakob Bock (11-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jakob Bock
 | 
 Dato :  11-09-02 09:00
 | 
 |  | 
 
            M@rk skrev:
  > Med drivhus og tidlig forspiring burde der vel ikke være noget problem
 > i, at få frugter "hurtigt" på banen igen i det nye år
 > ....................... men så igen, hvad er hurtigt   )
 Nu har jeg ikke noget drivhus, men ved dyrkning i vindueskarm er det først
 engang i juni jeg kan høste de første modle frugter. Jeg har derfor tænkt
 mig, at overvintre i det mindste een plante i år, så jeg kan fremskynde
 dette øjeblik. Jeg er dog lidt bekymret for evt. utøj (bladlus), som i givet
 fald så også nok vil angribe de nye planter, som skal sås til februar.
 M@rk, hvad gør du egentlig med dine Habanero? Jeg går ud fra, at du også har
 så mange, at de ikke lige løber tør for dem inden for nærmeste fremtid. Jeg
 har hørt, at de ikke er gode at tørre, og frysning skulle gøre dem smattede.
 Venlig hilsen
 Jakob
            
             |  |  | 
   M@rk (11-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : M@rk
 | 
 Dato :  11-09-02 10:48
 | 
 |  | 
 
            Wed, 11 Sep 2002 09:59:38 +0200, berigede Jakob Bock
 <jakobb@mail.tele.dk> dk.fritid.hus-og-have med:
 >M@rk, hvad gør du egentlig med dine Habanero? Jeg går ud fra, at du også har
 >så mange, at de ikke lige løber tør for dem inden for nærmeste fremtid.
 Jeg gør flere forskellige ting:
    a) en 30-40 stykker piercer jeg med en trådet synål og hænger op
    i køkkenet mellem 2 små søm. Her hænger de så og er dekorative 
    og tørrer til de ender deres liv i morteren       b) Resten halverer jeg, fjerner frø og frøstand og smider i  
    frysepose og lægger dem i fryseren.
 Efter en tur i fryseren er de noget blødere end da de var friske, men de
 er langt fra "smattede" - jeg har endnu ikke haft problemer med, at
 strimle dem og bruge dem i f.eks. gryderetter eller lignende.
 Jeg har endnu ikke lavet en Tom Kha Gai (herlig thailandsk
 kyllingesuppe), hvor nogen brokkede sig over smattede chilier   )  Dog
 skal det måske siges, at jeg ikke anvender Habanero til dette, men
 derimod "Bird Eye" - de kan godt blive lidt smattede
 ....................... det tror jeg dog skyldes deres relativt beskedne
 størrelse.
 /Mark
 -- 
 M@rk, the unknown @ get2net.dk - ICQ #6564215
 "When the rythm-section ain't making it 
   - go for it your self" ~ Ben Webster
            
             |  |  | 
   Renate Jacobsen (12-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Renate Jacobsen
 | 
 Dato :  12-09-02 06:09
 | 
 |  | 
 "Jakob Bock" <jakobb@mail.tele.dk> skrev i en meddelelse
 news:B9A4C48A.124C1%jakobb@mail.tele.dk...
 > M@rk skrev:
 > M@rk, hvad gør du egentlig med dine Habanero? Jeg går ud fra, at du også
 har
 > så mange, at de ikke lige løber tør for dem inden for nærmeste fremtid.
 Jeg
 > har hørt, at de ikke er gode at tørre, og frysning skulle gøre dem
 smattede.
 >
 >
 > Venlig hilsen
 > Jakob
 Hje Jacob,
 Nu er jeg godt nok ikke Mark   , men jeg svarer lige alligevel.
 Det du har hørt, er nu nok en gang vås.    Habanero er nemlig rigtig gode
 at tørre.
 Vores fremgangsmåde er som følger:
 Vi skære et større antal Habaneroer op. Fjerne kerner og vægge. (husk
 handsker    En enkelt Ramiro eller to får sammen behandling. Herefter skæres det hele i
 mindre stykker,
 og tørres delvist i ovnen ved 50 grader, og i solen. Det hele kan godt tage
 et par dage.
 Herefter kommes stykkerne i en morter, og vupti du har verdens bedste
 "bordkrydderi",
 som også kan anvendes i stortset alle rette.....(måske på nær flæskesteg og
 stegte ål)
 Så tør du bare Habanesere.....
 Mvh. Renate
            
             |  |  | 
    M@rk (12-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : M@rk
 | 
 Dato :  12-09-02 09:54
 | 
 |  | 
 
            Thu, 12 Sep 2002 07:09:01 +0200, berigede "Renate Jacobsen"
 <renate@bgprint.dk> dk.fritid.hus-og-have med:
 >Nu er jeg godt nok ikke Mark    Er du sikker?   )
 >En enkelt Ramiro eller to får sammen behandling. Herefter skæres det hele i
 >mindre stykker, og tørres delvist i ovnen ved 50 grader, og i solen. Det hele kan godt tage
 >et par dage.
 Er der nogen væsentlig grund til, at bruge energi på projektet - her
 tænker jeg på, om der er en "produktforskel" alt efter om de er
 sol/ovntørrede eller hænger på en sytråd ved ca. 22 grader .......
 /Mark
 -- 
 M@rk, the unknown @ get2net.dk - ICQ #6564215
 "When the rythm-section ain't making it 
   - go for it your self" ~ Ben Webster
            
             |  |  | 
     Renate Jacobsen (12-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Renate Jacobsen
 | 
 Dato :  12-09-02 10:06
 | 
 |  | 
 "M@rk" <unknown@get2net.dk> skrev i en meddelelse
 news:u1WAPYdt=tv2dXgrF7mnfM8OGZmT@4ax.com...
 > Thu, 12 Sep 2002 07:09:01 +0200, berigede "Renate Jacobsen"
 > <renate@bgprint.dk> dk.fritid.hus-og-have med:
 >
 > >Nu er jeg godt nok ikke Mark    >
 > Er du sikker?   )
 Hmmm, mjaaa....  )
 > >En enkelt Ramiro eller to får sammen behandling. Herefter skæres det hele
 i
 > >mindre stykker, og tørres delvist i ovnen ved 50 grader, og i solen. Det
 hele kan godt tage
 > >et par dage.
 >
 > Er der nogen væsentlig grund til, at bruge energi på projektet - her
 > tænker jeg på, om der er en "produktforskel" alt efter om de er
 > sol/ovntørrede eller hænger på en sytråd ved ca. 22 grader .......
 Tja, det ved jeg faktisk ikke. Vi har aldrig forsøgt at tørre dem "naturel".
 Årsagen er, at vi ikke har kunnet vente.    Men de må da skulle hænge længe
 ved den temperatur?
 Det ville jeg ikke bryde mig om....mest af hensyn til støv og skidt....   Jeg tror faktisk også, de mister en del smag ved at hænge sådan. Men som
 sagt så ved jeg det ikke.    Mvh. Renate
            
             |  |  | 
  Jakob Bock (11-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jakob Bock
 | 
 Dato :  11-09-02 08:54
 | 
 |  | Thomas Jørgensen skrev:
 
 > Jeg har nogle stærke smukke chillieplanter i drivhus, som bare bliver ved
 > med at sætte frugter. Hvis jeg nu tager dem ind, når det begynder at blive
 > køligt, hvor længe kan de så klare sig ??
 
 Du kan godt overvintre chili -- mange af dem regnes for flerårige. Du skal
 dog ikke regne med, at de producerer chili hele vinteren igennem. Hvis det
 skal lykkedes, skal de stå køligt (ingen frost!) og så lyst som muligt, og
 de skal kun vandes ganske lidt (og slet ikke gødes).
 
 Du risikerer dog, at planterne angribes af bladlus, da disse er aktive året
 rundt. Mine chiliplanter så i hvertfald ikke for godt ud, da vinteren
 nærmede sig sidste år, og derfor blev der høstet, og planterne kom på
 komposten.
 
 
 Venlig hilsen
 Jakob
 
 
 
 |  |  | 
  Renate Jacobsen (12-09-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Renate Jacobsen
 | 
 Dato :  12-09-02 06:01
 | 
 |  | 
 "Thomas Jørgensen" <thomas@overvindinge.dk> skrev i en meddelelse
 news:3d7e82fa$0$182$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > Kære gruppe !
 >
 > Jeg har nogle stærke smukke chillieplanter i drivhus, som bare bliver ved
 > med at sætte frugter. Hvis jeg nu tager dem ind, når det begynder at blive
 > køligt, hvor længe kan de så klare sig ??
 >
 > Hilsen Thomas
 Hej Thomas,
 Jamen tillykke med dem.    Mit bud er, at det kommer an på, hvilken sort det drejer sig om.
 Sidste år tog vi flere forskellige sorter ind. De frugter der var på i
 forvejen,
 og som ikke var modne, blev modne. De nye blomster blev dog ikke til noget,
 så vidt jeg husker.
 Der var dog èn undtagelse. Det var Habanero Skotch Bonnet (orange).
 Den plante lever stadigvæk i bedste velgående.    Den har givet frugt hele
 vinteren.
 Lige nu, står den i mit syd/øst vendte køkkenvindue og fylder det hele.
 (solen må jeg ud på terrassenat finde   Den har vel 60-80 frugter i øjeblikket.
 Så det kan altså godt lade sig gøre, men med den rigtige slags.
 Mvh. Renate
            
             |  |  | 
 |  |