|
| Kommentar Fra : mig-selv |
Dato : 15-05-15 21:54 |
|
Personligt tvivler jeg på at U-Lande har andre traditioner? énd NAK og DÈN og håbe på den mætter, det må være Danskere der har en vis ´smag/ lyst´ man kan se i TV og laver til noget nyt og kalder det noget andet - Gurmet mad??.
Hvem tænkte på nye ´tofler´ i gamle dage WW2 og første også for den´s skyld.
Har forresten altid hadet dem, indtil man blev ´ældre´ og netop kunne smage forskel på nye og de gamle fra vinteren..
| |
| Kommentar Fra : mig-selv |
Dato : 15-05-15 21:55 |
| | |
|
Vi har netop fået nye Mallorca kartofler fra brugsen, kun 10 kroner for en lille bakke,
men de smagte himmelsk, selvfølgelig ikke som vore egne nyopgravede om en måned.
Og jeg er sikker på der findes et vel tilrettelagt gartneri der, og andre steder i sydeuropa,
der tjener lidt ekstra her om foråret, på tidlige grønsager, før vi har dem her.
Og det er der vel ikke noget forkert i,
og de lokale beboere der, vil næppe betale den merpris eksport gartnerne får,
de har jo også allerede de tilsvarende nye kartofler hjemme i haven...
| |
|
De startede før os med kartofler, så mon ikke de fortsat spiser kartofler
Kartofler stammer fra Sydamerika, nærmere bestemt Peru, hvor de har været dyrket i mere end 3.000 år.
Kartofler dukkede op i Europa i 1500-tallet, hvor spanske soldater havde dem med hjem fra Sydamerika, fordi de havde fundet ud af, at det var et godt tilskud til provianten ombord. Der var her tale om kartofler med uregelmæssige former og rød skræl.
Omtrent samtidig kom der kartofler fra Chile til England. Her var det de kartofler, vi bedst kender, nemlig med gul skræl og regelmæssige former.
Kartoflen kom til Danmark i 1720, men danskerne var i første omgang ikke særlig begejstrede. Der gik yderligere 100 år, før kartofler blev populære her i landet, og det var især den fattige del af befolkningen, som begyndte at spise mange kartofler.
Kartoflen har gennem tiderne haft mange navne. I 1700-tallet blev den kaldt "Tartuffel" fra italiensk Tartufo, som betyder lille trøffel. Omkring 1760 blev kartoflen også kaldt "Patat", der stammer fra det amerikanske ord Batat (sød kartoffel).
På Fyn og i Sønderjylland har kartoflerne også heddet "Botet" og i Vendsyssel "Patæt". Senere blev det i Sønderjylland til "Katøfler".
Jordæble, jordpære og jordblomme har også været brugt som kartoffelnavne.
Kartofler er verdens tredje mest dyrkede afgrøde efter ris og hvede. Kina er verdens største producent af kartofler.
| |
| Kommentar Fra : o.v.n. |
Dato : 15-05-15 23:00 |
|
Citat de har jo også allerede de tilsvarende nye kartofler hjemme i haven |
er det noget du eller noget du ved?
Spørgsmålet er netop om beboerne i de sydlige lande har samme traditioner med at koge kartofler som vi gør? Eller kartoflerne bliver dyrket kun til eksport? Citat Og det er der vel ikke noget forkert i |
nej vorherre bevares, det er min nysgerrighed som skal stilles, ikke om det er forkert eller ikke forkert at dyrke kartofler,
Simpelhen om lande i Sydeuropa og nordlige Afrika har samme kartoffel traditioner som os i det nordlige Europa, eller gartneren står og undrer sig over vore skikke når han graver de nye kartofler op?
Et spørgsmål som måske kræver at man har boet eller kender nogen som bor under vi varme himmelstrøg
| |
| Kommentar Fra : lgs |
Dato : 15-05-15 23:24 |
|
o.v.n.: nu du har kastet spørgsmålet op
Citat nej vorherre bevares, det er min nysgerrighed som skal stilles, ikke om det er forkert eller ikke forkert at dyrke kartofler,
Simpelhen om lande i Sydeuropa og nordlige Afrika har samme kartoffel traditioner som os i det nordlige Europa, eller gartneren står og undrer sig over vore skikke når han graver de nye kartofler op? |
vil også jeg bede om, at man forholder sig til dit interessante spørgsmål.
Må jeg her undre mig lidt over, at der ofte køres helt af sporet i.f.t. det oprindelige spørgsmål.
| |
| Kommentar Fra : LuffeA |
Dato : 16-05-15 08:54 |
|
Citat Hvem tænkte på nye ´tofler´ i gamle dage WW2 og første også for den´s skyld. |
Mon ikke de fleste har, de smager jo himmelsk når man spiser dem blot en time efter opgravningen.
Men i gamle dage åd familien ikke løs, man lod naturligvis de fleste vokse videre så der var til hele vinteren.
| |
|
Det bedste ved nye (danske) kartofler er, at man så kan få en god kolonihave-bøf.
| |
|
>er det noget du eller noget du ved?
Min køremakker på Danfoss boede flere år i Italien i Modena syd for Posletten,
han italienske nabo havde køkkenhave og lærte min ven at hyppe kartofler.
Og jeg har boet flere gange hos en vinbonde i Portugal,
hele landsbyen hjalp til når der skulle høstes kartofler,
nogle store røde nogen, som jeg ikke har set i Danmark.
Og lidt uden for spørgsmålet:
Da der blev hungersnød i Irland var det kartoflerne, der reddede dem fra at dø af sult,
ellers erklæret giftige, fordi de jo tilhører natskygge familien.
På færøerne hypper man ikke kartofler, man fjerner en græstørv, lægger en kartoffel
og lægger græstørven tilbage, da det er så frodigt og ingen frost, gror den spirede kartoffel
op gennem græstørven og nedenunder dannes de flotteste nye kartofler.
| |
| Kommentar Fra : LuffeA |
Dato : 16-05-15 13:24 |
|
Citat Da der blev hungersnød i Irland var det kartoflerne, der reddede dem fra at dø af sult,
ellers erklæret giftige, fordi de jo tilhører natskygge familien. |
Nærmere forklaret var det sygdomme og fejlhøst af kartofler der udløste hungesnøden, de var jo tvunget til at at eksportere kød og korn til englænderne............store dele af det vestlige Irand kan heller ikke bruges til korn hvor kartofler jo er taknemmelige og kan gro i højmoserne
Også i dag har haveejere pligt til at sprøjte lige så snart de opdager skimmel eller den sjældne coloradobille der i gamle dage kunne ødelægge fødevareforsyningen, desuden må toppene ikke komposteres men skal brændes af.
| |
|
Min kone husker at hun fik en kartoffelret oppe i bjergene i Sydspanien,
og så slog hun op i sin ældgamle Frøken Jensens kogebog, og der er en opskrift på Tortilla,
oversat Kartoffel Omelet; hermed er det vist bevist at kartofler også spises i Sydeuropa.
| |
|
Og vi behøver jo ikke gå tilbage til Frøken Jensen 1901:
http://www.isabellas.dk/mad/hovedretter/spansk-tortilla-med-loeg-og-kartofler
Om navnet har det altid undret mig den store forskel engelsk potatoe og svensk potatis
sommenlignet med vore kartofler og vore nære tyske naboers kartoffelen.
Mere oplagt er det franske pommes de tere, jordæbler, det er jo netop hvad kartofler er.
Jeg kender ikke udbredelsen af kartofler i Afrika, men mener de har noget tæt på,
vist yams, og sikkert kendt før vi fik kartofler fra Sydamerika?
| |
| Kommentar Fra : o.v.n. |
Dato : 16-05-15 18:51 |
|
Stop nu Svendgiversen en tortilla og andre kartoffelretter tilberedes næppe af nye umodne kartofler
spiser sydeuropæerne nye kartofler på samme måde som os?
Citat Da der blev hungersnød i Irland var det kartoflerne, der reddede dem fra at dø af sult, |
der er du helt forkert orienteret, det var sygdomme i kartoflerne som var skyld i hungersnøden, der har Luffea ret, de engelske godsejere sad på kornet og eksporterede kornet i stedet for at lade irerne få korn til brød, det var faktisk gnisten som startede uafhængdighedsbevægelsen (IRA) samtidig var der stor udvandring til Amerika, jo jeg har været i Irland og kender lidt til historien
| |
| Kommentar Fra : ans |
Dato : 16-05-15 19:22 |
| | |
| Kommentar Fra : LuffeA |
Dato : 16-05-15 19:49 |
|
Citat jo jeg har været i Irland og kender lidt til historien |
8 ferier lige som mig ?
Desværre nok ikke flere grundet sygdom
Men der var engelske godsejerfamilier som blev så irske gennem et par generationer at de ikke ville tilbage til England, en enkelt blev hædret med en statue idet han pantsatte sit gods for at skaffe mad til sine livegne under hungersnøden.
Kartofler er stadig stort i Irland, du var vel også ude for at få serveret 2 slags kartofler til et måltid, f.eks. både mos og en bagt.
| |
| Kommentar Fra : LuffeA |
Dato : 16-05-15 19:55 |
|
Citat en tortilla og andre kartoffelretter tilberedes næppe af nye umodne kartofler |
Helt nye kartofler egner sig ikke til mad hvor man skal udnyttede den melede stivelse der er i de ældre, det bliver blot noget smat.
| |
| Kommentar Fra : Eyvind |
Dato : 16-05-15 21:11 |
| | |
|
Citat og der er en opskrift på Tortilla,
oversat Kartoffel Omelet; hermed er det vist bevist at kartofler også spises i Sydeuropa. |
Mon ikke det er den, der også kaldes "fritata".
| |
| Kommentar Fra : Eyvind |
Dato : 16-05-15 22:11 |
|
Jeg har endnu ikke spist en Tortilla på Kanarie øerne, Mallorca eller i Syd-Spanien uden at der var kartoffelstykker i. (Spise-smiley)
| |
|
Ja, jeg stoppede, også fordi vi fik gæster.
Og undskyld jeg huskede forkert om hungernøden på Irland.
Og da det drejer sig om nye kartofler,
en af gæsterer er født, ikke i Spanien, min i Rumænien, også Sydeuropa.
Hendes forældre glæder sig nu til at spise og nyde de nye kartofler fra deres urtehave der...
| |
| Kommentar Fra : o.v.n. |
Dato : 17-05-15 19:03 |
|
Citat Jeg spørger min nabo, som kommer fra Barcelona |
jeg venter med at acceptere indtil Ans har haft nabobesøg Citat Rumænien, også Sydeuropa.
Hendes forældre glæder sig nu til at spise og nyde de nye kartofler fra deres urtehave der |
det er altså ikke kun os i Norden som spiser nyopgravede kartofler, det bliver måske dit svar som bliver accepteret
| |
| Accepteret svar Fra : ans | Modtaget 200 point Dato : 18-05-15 10:24 |
|
o.v.n.
I Spanien, især på de Kanariske øer spiser man Papas Arrugadas
http://en.wikipedia.org/wiki/Canarian_wrinkly_potatoes
det smagte jeg også, men kunne bare ikke huske navnet. Det er hele nye kartofler, der serveres med en pebersovs (mojo)
Så i Spanien spiser man også nye kartofler, men tilbehøret er anderledes end i Danmark.
| |
| Kommentar Fra : ans |
Dato : 18-05-15 10:29 |
| | |
|
Vor svigerdatters forældre bor i Braila i Rumænien, på højde med Torino,
og kun få hundrede kilometer nordligere end Barcelona.
Og jeg har været 3 gange på Gran Canaria og to gange på Teneriffe,
og kender godt de små, salte, rynkede kartofler,
der slet ikke kan sammenlignes med vore nye kartofler.
| |
| Kommentar Fra : o.v.n. |
Dato : 18-05-15 12:46 |
|
Vi kom langt omkring kartofler også brug og oprindelse med mere, egentlig ikke det som spørgsmålet handlede om men der skal også være plads til lidt smalltalk
Hvert land sine skikke og jeg kan se at folk i sydeuropæiske lande også spiser nye kartofler, dog tilberedt på en anden måde end vi gør her i landet,
Eyvind var inde på emnet men så vidt jeg husker vil profilen ikke have point men en tak herfra for dit bidrag slipper du ikke for
Svendgiversen skal også have en tak for alle sine indlæg også om små nye rynkede kartofler
Tak til alle for indlæg jeg ved at de fleste af os glæder sig til de nyopgravede danske kartofler
Mine kartofler blev sat for 2 uger siden uden plastik over, så jeg må købe de første kartofler i boderne ved vejen
| |
| Du har følgende muligheder | |
|
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.
Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
| |
|
|