Dry martini
Dry martini er den mest kendte af alle de klassiske cocktails og indeholder som hovedingredienser gin og tør hvid vermouth i et til hinanden afmålt forhold, serveret i et isafkølet cocktailglas der har en indtil 10 cl. stor kegleformet skål på en slank stilk og stabil fod.
Forholdet mellem gin og vermouth varierer alt efter personlig smag og tradition, men typisk er fremgangsmåden, at man i et mixerglas halvt fyldt med is tilsætter 1 stænk Orange bitter, 1 del tør hvid vermouth og 2 til 5 dele gin. Der omrøres kort, og der serveres gennem en strainer i et koldt cocktailglas - til sidst presses nogle dråber olie fra en citronskræl i.
Feinsmeckere ynder dog at gøre deres dry martini ekstra tør, og forholdet 1 del vermouth til 7 dele gin er ikke ukendt. En del bruger fejlagtigt at pynte cocktailen med oliven eller citronskræller, hvilket giver en mere fedtet drink. Æstetisk bør en dry martini fremtræde kold og klar med en fin, ren og fyldig aroma.
En dry martini regnes som velkomstdrinkenes konge.