Nogle gange kan det være godt at se det hele lidt fra oven.
I 1750’erne ønskede kongemagten at udgive et samlet kort over København, der efter kongelig ordre skulle være i samme stil som franskmanden Louis Bretez’ kort fra 1739, der viser Paris fra luften.
Dengang handlede interessen for præcise kort primært om skatteopkrævning, forsvar og ønsket om at vise byen fra sin bedste side.
Københavns Magistrat blev pålagt opgaven og gav den videre til ingeniørkorpsets chef, Samuel Christoph Gedde. Gedde satte sin søn, ingeniørofficer Christian Gedde på opgaven.
I slutningen af 1758 afleverede han 12 opdaterede kvarterkort og i 1761 et farvestrålende, eleveret kort, som fra 1771 kom til at hænge på rådhuset ved Gammeltorv og senere i det nye rådhus ved Nytorv.
Det eleverede kort var ikke tænkt til udgivelse, for det viser detaljeret Københavns befæstning – en viden, der kunne udnyttes af en fjende
København fra luften på nettet
Københavns Stadsarkiv fejrer 250-året for »den måske bedste gengivelse« af København fra luften fra før luftfotografiets tid med en hjemmeside om Christians Geddes kort.
Her er det 2,5 x 2,5 m store kort lagt ind i en googlefunktion, så man kan bevæge sig rundt i København inden for og uden for voldene – et område, der dækker 50 kvadratkilometer.
Siden kan ses på
http://www.kbh1761.dk/
Kilde: politiken.dk